Antoni Salvador publica un curtmetratge dedicat als deu anys sense el ‘Nura Nova’

|

Valorar:

El darrer viatge... -curt, Antoni Salvador Caules

Youtube: Antoni Salvador

Temps era temps, i el temps passat ja no tornarà. Tampoc al port antic de Ciutadella, on enguany -el 12 de maig- es compliran deu anys de la darrera partida d’un vaixell de passatgers, el «Nura Nova», de la ja desapareguda naviliera Iscomar, a qui Antoni Salvador ha dedicat un curtmetratge.

«El darrer viatge» és el títol d’aquest audiovisual elaborat a partir d’imatges dels darrers trajectes que la companyia va fer a Ciutadella. Del 2011, quan va fer la darrera aparició a l’interior del port antic per començar a operar des del dic de Son Blanc, i del 2016 (12 de setembre), quan la naviliera va fer la seva connexió amb Alcúdia, quan va desaparèixer després de 37 anys d’història.

Antoni Salvador ha comptat per aquest treball amb la col·laboració de Joan Francesc López Casasnovas, autor de la lletra que acompanya les imatges.

Amb música de fons de Ruperth i Toni Ocanya, i imatges i muntatge de Salvador, el text xerra d’aquest darrer viatge d’una embarcació que maniobrava amb «destresa i seny» a l’interior de la dàrsena de ponent. Un vaixell que va ser testimoni de multitud de viatges, d’autòctons i visitants, comerciants, industrials o estudiants.

Amb un cert to nostàlgic i poètic alhora, amb referències a autors i a textos d’autors com Joan Maragall, Ausiàs March, Jorge Manrique o Antonio Machado, l’escriptor introdueix també algunes dosis de crítica, ironitzant sobre els desitjos de grandesa i el poder de la butxaca, la «pàtria» d’avui, la mateixa que va impulsar la construcció del braç exterior. «Calia, sí, un braç a desgrat de ventades, i tanmateix no guanya el seu torcebraç contra llebeig, ponent o mestral, furiosos, a vegades».

Amb només uns dies, Antoni Salvador acumula a Youtube més d’un miler de visites, amb un muntatge amb el qual intenta transmetre el canvi que ha suposat per a Ciutadella, i més concretament per al port antic, el final de les operacions comercials.

La intenció, com apunta Salvador, era «expressar els signes del temps, els canvis que ens acompanyen, de com vam passar d’una situació interna, al port antic, a una altra manera de viure», més tranquil·la, tal vegada, sense les anades i vingudes d’un ‘vaporet’ que, de qualque manera, va establir un nexe amb el poble.

«Sense voler ser nostàlgic, sí que és un vídeo emotiu, emocionant», admet l’autor, qui tant el 2011 com el 2016, va voler enregistrar amb la seva càmera els darrers viatges del vaixell.

Aquest sentir es pot resumir en unes línies de Machado que López Casasnovas reprodueix: «Y cuando llegue la hora de mi último viaje, y esté al partir la nave que nunca ha de tornar, me encontraréis a bordo, ligero de equipaje, casi desnudo, como los hijos de la mar».

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Taralaca
Hace un mes

Que poca memoria o recuerdos selectivos tienes " Jules", hasta el último día en el puerto histórico de Ciutadella hubo Tres opciones a viajar a Mallorca,!!! Tres,!!!, y si como dices te acuerdas del último día, solo 15 minutos antes que el Nura Nova salió otra naviera que deberíamos recordar. En el puerto de Son Blanc, si que hay exclusividad, desde que por descracia d. Marc Pons y Xavier Ramis lo decidieron. Hoy los precios son más del 300 por ciento de lo que se pagaba cuando el Nura tubo que abandonar la línea por competencia desleal, pregunten al pp del sr. VILLA franca, que le explicará la historia.

Valoración:1menosmas

Bionic
Hace un mes

Como curiosidad... Cuando dejó la ruta Alcudia/Ciutadella, el barco fué vendido a una naviera napolitana, y ahora realiza la ruta entre Nàpoles y la isla de Ischia, con el nombre de Lady Carmela. Hace dos años estuve en Nàpoles y aproveché para saludarlo, mientras estaba siendo remozado.

Valoración:27menosmas

Biel
Hace un mes

Quina col.lecció de obvietats, topicassos i "llocs comuns".

Valoración:7menosmas

Jules
Hace un mes

M'enrecod com si fos ahir de la darrera entrada i darrera sortida del Nura Nova al port, tot engalanat i tocant la sirena sense aturar, ben content. Amb l'alegria de començar una nova etapa al nou dic. Idò pobret, aquell dia va firmar la seva condemna a mort, sense sabreu, tot polit i rialler, si, ell no sabia que la seva exclusivitat dins el port antic (juntament amb el Ramon Llull) s'havia acabat, i que a partir d'aquell moment arribaria la competència que el va enfonsar...

Valoración:21menosmas

cromapons
Hace un mes

Es un luxe tenir gent que posa musica i imatges a la nostre vida,

Valoración:19menosmas

Xavier Marquès
Hace un mes

Molt guapo i ben fet aquest video Antoni....i molt ben narrat....

També l.anyoram per els preus abusius que hi ha de Balearia i ningú en xerra diferencia una anada i tornada quan hi havia els dos.... De 100 euros hem passat a 300.... Si que ens ha anat be als Menorquins ( altra vegada )

Valoración:26menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1