S’obre el debat de la presència de cans a les platges de Menorca

|

Valorar:
441 encuestas
Hivern i estiu. Durant la temporada baixa, el problema és menys evident perquè hi ha menys usuaris a les platges. A l’estiu, en canvi, és quan sorgeixen les dificultats

Hivern i estiu. Durant la temporada baixa, el problema és menys evident perquè hi ha menys usuaris a les platges. A l’estiu, en canvi, és quan sorgeixen les dificultats

Gemma Andreu

«Balears té poques platges per a cans en comparació amb altres comunitats autònomes, i Menorca en té menys que Eivissa i Mallorca», explica Betty Cruz, una resident de Binibèquer que lamenta que els propietaris de cans, un 28 per cent de la població, «siguin tractats com a ciutadans de segona».

I és que aquest és un tema que fa anys que es discuteix a l’Illa, però fins ara s’han fet molt poques passes per a resoldre-ho. És una qüestió de competència municipal que els ajuntaments regulen amb ordenances, però aquestes «no són clares» en molts casos, especialment a l’hora de clarificar la situació durant l’estiu.

Cruz ha iniciat gestions a títol personal i compta amb el suport de les Protectores d’Animals de Ciutadella i Maó. Ha iniciat una campanya de recollida de firmes, per tal que els ajuntaments de l’Illa, amb els quals està parlant, estudiïn la proposta i valorin permetre la presència de cans a les platges. Actualment ha reunit unes tres mil firmes (a través de clíniques veterinàries, perruqueries canines o botigues especialitzades) i l’objectiu és aconseguir-ne nou mil.

Opcions

Després d’analitzar com es gestiona aquest tema en altres municipis espanyols, Cruz indica que es troben diferents possibilitats. La primera seria que totes les platges de Menorca fossin d’accés lliure per a persones amb cans a l’estiu, però amb unes normes i uns horaris ben clars.

Una altra alternativa seria que en cada municipi on hi hagi platges —en tots, tret des Castell—, se’n designi almenys una, també amb horaris i normes concretes. I per últim, l’altra opció que s’aplica és la de delimitar, en totes les platges, espais per a cans, sense restriccions ni horaris.

Gestions

Les passes que ha fet Betty Cruz parteixen del que considera injustícies, com per exemple els casos de turistes i residents de Binibèquer que, l’estiu passat, «passejant els seus cans per la platja a les 7.30 del matí, van ser assetjats per vesins».

Situacions com aquesta, manifesta Cruz, demostren que hi ha una mala regulació i que cal atendre les necessitats de moltes famílies, pràcticament una tercera part de la societat, que tenen cans, però no els poden dur a la platja, ni tan sols, en un espai restringit.

Davant d’aquest panorama, Cruz s’ha reunit aquesta mateixa setmana amb la directora insular de Cooperació Local, Nati Benejam, per a exposar la problemàtica i demanar la implicació del Consell.

Des de la institució insular, i tot i que les ordenances de platges són competència municipal, Benejam es va comprometre a traslladar la qüestió a la junta de batles, tenint en compte que és una demanda social real, ja que impedeix el gaudi de l’espai públic per part de tothom i en les condicions desitjades.

Binigaus i Cala Fustam tenen horaris específics per a la presència d’animals

El desig dels propietaris de cans, reconeix Betty Cruz, és que no sigui necessari recollir firmes perquè els ajuntaments atenguin aquesta demanda social. I ho exemplifica amb el cas des Migjorn Gran i també de Sant Lluís, on s’està intentant trobar una solució.

Referit al cas des Migjorn, la seva ordenança sobre l’ús i aprofitament de les platges especifica clarament que a Binigaus i Cala Fustam, durant la temporada de bany, de Setmana Santa al 31 d’octubre, «es permet la circulació i permanència de qualsevol tipus d’animal», en l’horari «de 19 hores del vespre a 9 hores del matí, sempre i quan l’animal vagi lligat i proveït de corretja i morrió (en el cas d’espècies perilloses)».

Assegura Cruz que permetre cans a les platges pot tenir efectes sobre el turisme. «Ara, molts, se’n van a Turquia o Grècia perquè allà deixen tenir-los, i Menorca podria oferir-se com a destí amic dels animals», conclou.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 5

En Jan
Hace 7 días

Estic d'acord a que vagin a cagar a ses platges. Tenen tots es carrers i afores de Maó plens de merda. Ara toca repartir un poc i que en hi hagi per tot.

Valoración:-4menosmas

aaa
Hace 8 días

Es cans a c*gar al camp, a ses platges ara només hi falta que trobem caques de ca quan aniguem a estirar sa tovallola...

Es juntarà amb totes ses llosques, plàstics, etc i serà un pastel molt agradable.

Valoración:16menosmas

Paret Seca
Hace 8 días

@Xec, una cosa mas. A lo mejor es por la ignorancia que se tienen que prohibir cosas. La ignorancia que tu comentario expresa. Quizás si no fueses ignorante en el tema, el cual ya he comentado, seria por tu propia decisión el de no llevar a tu perro en una zona para aves y nadie tendría que multar a nadie. A lo mejor si defiendes que los perros tienen que poder ir a la playa es porque realmente crees que ningún perro dejara su caca, ningún perro se encarara con otro, que ningún perro invadirá una una ocupada que no este nadie porque están nadando... (Pueden pasar mil cosas) Yo lo siento, pero basta con que 1 de cada 50 perros haga las cosas mal para que se tenga que prohibir ya que todos los dueños creen que su perro es perfecto porque a ellos no les molesta.

Valoración:13menosmas

Paret Seca
Hace 8 días

@Xec, la zona al lado de Adaia a la que haces referencia no será ya dentro del parque natural de s'Albufera des Grau? Pues si te informas sabrás mas porque no dejan ir peros. Te resumo, no es porque tu perro los persiga ni moleste ni nada así, es porque el olor de su pis alerta a los pájaros de peligro y no les gusta criar en sitios peligrosos, por lo que deciden hacer su nido en otros lugares incluso fuera de Menorca. Justo este espació del que hablas y que no quieres respetar o tienes quejas, es la libertad de los pájaros, vamos lo que tu quieres para tu perro. Pero por lo visto esta libertad solo la valoras si se trata de tu mascota si se ha conseguido para el beneficio de otro animal ya no te gusta porque no hace feliz a tu perro o mejor dicho a ti. Empieza para respetar otras normativas que se han conseguido en beneficio de los animales antes de pedir mas cosas para los perros, que no poco tienen.

Valoración:14menosmas

MenorcaLove
Hace 8 días

Creo que tal todas las partes actúan responsables. y sin molestar . no hubiese problema . pero desde luego que los perros menos. en todos caso la mala gestión de educación en que conlleva adoptar un perro. no es sólo dar de comer y pasear. no . hay mucha más educación detras . la mayoría lo sabemos. pero pagamos como siempre justos por pecadores.

Perros. humanos si en playas. siempre con responsabilidad. de llevar agua sombra para el perro. alejarse un poco de las familias y parejas. y saber que tu perro te obedece y se queda en la toalla quiero sin moverse.. si fuese necesario pues bocal.. por otro lado. las.familias que crean miedo hacían el mejor amigo del hombre han de informarse mas para combatir es inseguridad y ver pornque se llaman el mejor amigo del hombre. el resto se trata se sentido. común. de ser limpios. de ser buenos convincentes. en decirnos y algo incomoda de buenas formas para solucionar esa pequeña disconformidad...

Valoración:-9menosmas

Adam
Hace 8 días

Creo que tiene que haber alguna fórmula para que turismo, residentes , proanimale y antianimal puedan coexistir y pueda disfrutar de menorca por igual. no creo que poniendo uno por encima de otros se la solución..pero si es la solución hablar los temas con el objetivo de llegar a un acuerdo y no a lo contrario. más descussion. . todos sabemos que por que uno del pueblo haya robado el resto del pueblo tiene que serlo. queiro de dir que por unos perros hagan sus necesidades en la playa no todos lo hacen. y no todos los dueños no lo recogen. y los los humanos también orinan y defecan en la playa...pero eso no importa y si es humano e higiénico. se que hay perros muy energéticos y corren y ladran y a veces incluso molestan....desde mi punto de vista pasa lo mismo.con los niños. ellos adorables pero también corren gritan y juegan y a veces molestan ... pero hay muchas otras cosas molestas en las playas. pero al fin y al cabo se trata de disfrutar de un entorno natural paradisiaco.

Valoración:-15menosmas

Joana11
Hace 8 días

Aqui només xerram de ses platges, i que passa amb altres zones de bany com els molls? Des de que no es permeten els cans a ses platges, els molls estan plens de cans sensa corretja que corren i nedan entre la gent. I a més, no t'atreveixis a dir res que sempre et surten amb que el ca no fa res i quina nosa et fa... La normativa no hauria d'incloure també aquestes zones?

Valoración:18menosmas

Tururu
Hace 8 días

Bona d'aclarir, sa discusió. Quant ses cagarades i pixos de cans siguin una excepcio a ses aceres i parets de ses cases, llavor es podrá obrir es debat de permetre cans a sa platja. A mes, per cada turista que vindria amb es ca, en perdriem 100 que no volen possibles molesties, pixos ini cagarades.

Valoración:18menosmas

arl338
Hace 8 días

Discrepo sobre que la mayoria de gente es limpia y solo unos pocos no recogen las necesidades del animal. Y en una calle hay barrenderos, en la playa hay mucha menos limpieza. Yo destinaria algunas playas concretas y listo, el problema luego, es decidir cuales....

Valoración:-8menosmas

Anna
Hace 8 días

Quien no ha pisado una mierda alguna vez?, pues imaginense pisarla con los pies descalzos, esto es lo que va a ocurrir en las playas

Valoración:23menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 5