Ciutadella té un excés de moreres als seus carrers

El pla de millora de l'arbrat identifica 512 exemplars en un estat irregular

|

Valorar:
Carrer Mestre Bartomeu Carreras de Ciutadella.

Carrer Mestre Bartomeu Carreras de Ciutadella.

Gemma Andreu

L’arbrat urbà de Ciutadella compta amb un total de 7.220 exemplars, dels quals 6.168 arbres són gestionats per l’Ajuntament, mentre que la resta ho són pel Consell insular i per les entitats de conservació urbanística de Son Blanc i de Cala Morell, segons desvela el Pla de millora de l’arbrat urbà de Ciutadella que ha estat elaborat pel tècnic municipal de Medi Ambient, Xavier Cardona, i la biòloga Omayra Rodríguez.

El 70,4 per cent dels arbres gestionats per l’Ajuntament (4.342 exemplars) estan sembrats en una ubicació correcta, el 21,9 per cent (1.351) en una ubicació mig correcte, mentre que el 7,7 per cent (475) ocupen un lloc que no és adient per combinar la bona conservació i protecció de l’arbre i el trànsit de persones.

Per altra banda, el Pla manifesta que una gran majoria dels arbres, el 89,5 per cent (5.520), presenten un estat normal, seguit del 8,3 per cent (512) que el seu estat està una mica alterat, i la resta del 2,2 per cent (136) s’hi comptabilitzen els 68 arbres morts i els 68 escocells que no tenen cap arbre.

El Pla de millora de l’arbrat urbà de Ciutadella és l’eina que ha permès identificar els punts crítics i les seves mancances, així com establir una sèrie d’actuacions per aconseguir un arbrat en bon estat, a més de facilitar la presa de decisions per reduir les incidències a la via pública.

Biodiversitat

El tècnic Xavier Cardona assenyala que el Pla contempla l’elaboració d’una llista d’espècies aptes per a Ciutadella, amb la necessitat d’incrementar la biodiversitat i la selecció d’altres espècies per tal que no superin el 15 per cent del total. En aquest sentit, apunta que de les 87 espècies diferents que hi ha a l‘arbrat urbà, la que predomina de forma clara és la morera, que representa el 20 per cent de la població total d’arbres inventariats, amb 1.237 exemplars, seguit dels 588 plataners, els 519 xiprers i els 501 exemplars de pi blanc.

Un altre arbre que predomina a Ciutadella és l’acer negundo que fa uns 25-30 anys va ser sembrat de forma prolífica i que actualment es moren a causa de la variabilitat climatològica. Per açò, Cardona considera que aquests arbres haurien de ser substituïts per altres espècies que s’adaptin millor a les condicions actuals.

L’adequada ubicació dels arbres, tenint en compte les seves característiques i l’entorn urbà, és un dels objectius del Pla per garantir la qualitat i la cobertura d’aquest arbrat urbà a mitjà i llarg terminis. Cardona assegura que la poda fa que els arbres es debilitin, per la qual cosa és millor substituir-los per altres que no ho necessitin. Així, afirma que interessa que el manteniment dels arbres no representi una gran despesa, i que només els arbres grossos aporten beneficis ambientals, socials i econòmics.

També apunta la necessitat de realitzar cursos formatius per al personal municipal i l’elaboració de projectes d’educació ambiental per a les escoles i escoletes, entre altres iniciatives.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1
AOh14Gh0P2V2IDfPmhjOrfaG0w1iCG1gqcVmEUV0vaHLcoo=s96

josep
Hace un mes

Que seria possible treure es que estan a ses voreres més estretes ? Han tret aquests que mostren a s'imatge que estan en una vorera ben ample, però just a s'altra banda des canal , n'han deixat molts que interrumpeixen molt més es poder caminar tranquilament per part des peatons.

Valoración:14menosmas

DoN SiMoN
Hace un mes

Es bien sencillo, promocionar la cuida de gusanos de seda en el municipio. De todos es sabido la glotoneria de este lepidóptero para con las labores de morera. Promocionar la biodiversidad hoy en día es una buena tarea. Y si no es así, buscar a la persona que tomó la decisión de plantar este árbol ornamental y pedirle responsabilidades........

Valoración:15menosmas

Mary
Hace un mes

Qui devia ser s’iluminat que va fer sembrar un arbre que embruta tant????

Valoración:27menosmas

D
Hace un mes

Que quiten los de la carretera de calan blanes que sólo molestan y hace feo, ya hay suficiente verde (el campo detrás), roba acera, hay un coste de mantenimiento, aveces se caen y hay que ir podando las ramas para que el autobus no toque.

Valoración:-3menosmas

Inyaki
Hace un mes

Una feina mal feta, pot ser, però ara no esteim per tirar doblers amb sembrar abres de nou. Hi hà coses més importants.

Valoración:26menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1