TW
0

Les colles de geganters de Llucmaçanes-Maó i Sant Lluís han estat inclosos en un projecte internacional. Es tracta de l’edició del llibre «Gigantia», que recull informació sobre més de 280 colles i agrupacions geganteres de fins a vint-i-vuit països dels cinc continents.

La presència menorquina es concreta amb les dues colles del llevant insular. De tot Balears, n’hi ha tres; la tercera és de Mallorca.

A «Gigantia» apareixen textos sobre les diferents colles i els seus gegants; més de 950, de països com el Canadà, el Japó, Sud-àfrica o Rússia. També, és clar, d’Espanya i de les principals metròpolis europees. I és que la cultura gegantera no té fronteres i és una de les tradicions més esteses a tot el món.

La idea de crear aquest llibre sorgí ja fa dos anys, en una empresa de Navarra, Kilikids, des d’on, juntament amb gent de França, van iniciar una recerca d’informació sobre els gegants del món. Va ser així que van fer una selecció de colles, amb les figures més representatives de cada un dels territoris.

Sobre els representants menorquins, el llibre explica la història de les dues colles, amb les dades més importants de la comparsa i una descripció detallada amb les característiques de totes les figures que la formen. A més, de la colla de Llucmaçanes s’ha tingut en compte que és la més antiga de Balears, i de la de Sant Lluís, que és l’única de l’arxipèlag que té uns gegants que es regeixen per un protocol.