Imatge de la presentació, aquest divendres, de les peces seleccionades a la seu del Consell de Menorca | CIME

TW
0

S’ha resolt la incògnita. Aquest divendres es van donar a conèixer els quatre productes artesanals i alimentaris que representaran Menorca al «European Food Gift Challenge», com a part de les activitats de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022. La selecció s’ha fet a través d’un concurs a nivell insular, organitzat per la Fundació Foment del Turisme.

Impulsat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Art, Cultura i Turisme (IGCAT), el concurs europeu dona suport als petits productors locals capaços de produir productes excepcionals, tant comestibles com estris relacionats amb la gastronomia. En aquest concurs es premia i dona visibilitat internacional a obsequis artesanals d’alta qualitat, tot aplicant sempre criteris de sostenibilitat.

El concurs tenia dues categories. Dins la d’obsequis artesanals relacionats amb la gastronomia (Food-related craft gifts), els elegits han estat «Ginets» i «Morter». El primer és de les artesanes ceramistes des Fangueti (Bàrbara Pons i Joana Muñoz). Es tracta d’un joc de tres gots inspirats en el canet, el tradicional bòtil amb ansa amb què es comercialitza la ginebra de Menorca. El segon, «Morter», és de l’artesà arader Ovidi Pons i s’ha fet amb llenya d’ullastre, el que lliga amb un dels productes més representatius i internacionals de l’illa, la salsa maonesa.

Pel que fa a la categoria d’obsequis agroalimentaris (Food gifts), els premiats són «Three ancestral menorcan sauces» i «Un tec?». El primer és del productor Antoni Anglada, en concret tres salses procedents de diferents èpoques, extretes de receptaris de 1734, 1756 i 1819, i reinterpretades per tenir cabuda a la cuina actual. En el projecte hi han participat dos productors, juntament amb un dissenyador gràfic i un artesà arader que ha elaborat els taps amb llenya d’ullastre.

El segon escollit, «Un tec?», és de la Cooperativa del Camp, que ha posat en contacte tres productors locals per crear un pack basat en l’experiència del gaudi gastronòmic. Està format per formatges Meloussa, mel d’Algaiarens i Cervesa Grahame Pearce i s’acompanya d’unes recomanacions de tast que permeten assaborir tots els productes en plenitud.

El jurat ha estat format per un representant de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, Quim Salort; un representant de Menorca Regió Europea de Gastronomia i del sector agroalimentari, Tolo Mercadal; un representant de l’associació artesana Arteme, Núria Deyà; un representant de l’associació artesana Entremans, Erika Hartje, i un representant del món del disseny, Iker Martínez. L’elecció ha tingut en compte que els productes fossin singulars i autèntics, combinant ingredients i matèries primeres de qualitat amb la destresa, passió i cura dels productors. També havien de ser representatius de la gastronomia local i el resultat de combinar tradició i innovació.