Els actes a Menorca amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental es van presentar aquest dilluns, a l’hospital | Josep Bagur Gomila

TW
0

Un, o una, poden ser aventurers, sincers, patidors, tímids, valents, porucs, amables, rondinaires, lluitadors, solitaris, reservats... o qualsevol altre adjectiu; en canvi, mai no poden rebre el nom del seu propi diagnòstic. Perquè precisament aquest és l’estigma que pesa damunt moltes persones, que són titllades per les malalties mentals que pateixen.

Açò és el que reivindica l’exposició fotogràfica «Jo no soc el meu diagnòstic», que es pot veure fins al 13 d’octubre a l’entrada de l’Hospital Mateu Orfila, una mostra que s’emmarca en els actes del Dia Mundial de la Salut Mental 2021 que s’han organitzat a Menorca fins al 15 d’octubre.

Les Jornades de Salut Mental Menorca 2021 estan participades per la Fundación Hestia, Hestia Menorca, l’Àrea de Salut de Menorca, l’Hospital Mateu Orfila i el departament de Benestar Social del Consell.

Com a representant de la Fundación Hestia, Lola Maiques destacava ahir a Maó que, amb aquests actes, totes aquestes entitats posen de manifest que treballen «junts» en el camp de la salut mental, el qual, segons el cap del Servei de Psiquiatria del centre hospitalari, Antoni Liñana, requereix molta més «visibilitat», per tal de «donar suport» a les famílies que les pateixen.

De fet, Liñana recordà que «una de cada quatre persones pateix alguna malaltia mental, i amb la pandèmia ha aflorat una gran vulnerabilitat i fragilitat de la població». Així, assegurà que, en realitat, tothom és susceptible, en una «alta probabilitat», de rebre un diagnòstic referent a aquestes patologies.

Aquestes manifestacions es realitzaren durant la presentació dels actes que es faran els pròxims dies. Assistiren, a més, la consellera de Benestar Social, Bàrbara Torrent, la gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Ana Trenado, la cap de servei de Salut Mental del Consell, Esther Ricci, la psicòloga Magda Yebra i la treballadora social Raquel Montávez.

La que es pot veure a l’hospital no és l’única exposició que s’ha organitzat. Així, del 10 al 15 d’octubre, el Pavelló Menorca acollirà la mostra del II Concurs de Dibuix #MatealEstigma, i al mateix escenari, i participant en La Marató de TV3, es farà una nova edició de la pintada d’un mural. Serà dia 15, amb la participació de jugadors de l’Hestia Menorca, pacients i usuaris dels dispositius de Salut Mental de Menorca i la població en general.

Avui mateix, la Comissió de Lluita contra l’Estigma lliurarà    —a les 13.30 h al ‘Mateu Orfila’— els premis del I Certamen Literari de Conte Infantil, i el divendres 8 (11 h) la plaça Biosfera de Maó acollirà l’acte «Contra l’estigma, prenem el vol» amb usuaris dels centres de dia del Servei d’Atenció de Salut Mental del Consell. El mateix dia, pacients i personal sanitari regalaran, a l’hospital, punts de llibre per a donar visibilitat a les malalties mentals; i el diumenge 10 s’estrenarà el vídeo «#MatealEstigma.Salut mental en un món desigual» de la mà dels jugadors de l’Hestia Menorca.