Suárez sempre ha defensat el potencial dels escacs com a eina pedagògica.

TW
1

Per ara són una quarantena, però podran ser molts més els centres escolars de Balears que, a partir d’aquest curs, disposin d’EducaEscacsIB, una plataforma pedagògica pionera a escala internacional, la qual, a partir dels escacs, desenvolupa una sèrie de minijocs per a treballar la concentració, l’autoestima, la presa de decisions o l’estratègia.

EducaEscacsIB és un projecte personal de l’escaquista Pep Suárez, qui a través de Chessforedu, durant tres anys ha treballat en aquesta plataforma. Ho ha fet en col·laboració del seu soci Fran Otero, amb l’objectiu «de recopilar diferents minijocs relacionats amb els escacs que poguessin aportar una eina educativa, al mestre, a l’alumne o a qualsevol persona interessada en la utilització dels escacs i les seves variants».

Acord amb el Govern

Suárez i Otero es van reunir fa uns dies amb el conseller d’Educació, Martí March, i la directora general de Primera Infància, Amanda Fernández, per presentar aquesta plataforma que arribarà als centres interessats, públics i concertats. «Per ara ja s’han apuntat més de quaranta centres», dels quals sis són de Menorca.

«El termini per inscriure’s acaba el 22 d’octubre», apuntava ahir Suárez, tot detallant que el procés d’aplicació d’aquests jocs educatius començarà amb una formació per al professorat, per tal d’implementar-los a partir de novembre.

Un tauler com a excusa

Dirigit a l’alumnat de Primària, el projecte no té com a finalitat «que aprenguin a jugar a escacs. N’aprendran, però es tracta que a través dels escacs i els minijocs treballin la presa de decisions, l’empatia d’intentar pensar què pensa el contrari, la focalització de l’atenció, la responsabilitat, la motivació, la lògica, el càlcul, les coordenades, la creativitat». Tot, a partir del «tauler, emprant-lo sencer o una part, i amb les peces i els seus moviments».

Segons Suárez, els docents disposaran del catàleg de jocs, que podran adaptar a partir de la realitat de cada aula. «El mestre pot decidir com els aplica en funció dels alumnes, i rebrà un feedback; sabrà si l’estudiant té dificultats a l’hora de resoldre problemes, si hi ha manca de motivació», conclou.