TW
0

Devuit diorames de Nadal conformen enguany l’exposició organitzada pel Grup de Pessebristes de Maó que, des d'aquest divendres i fins el pròxim dia 5 de gener de 2022, es pot veure a la sala d’exposicions Sant Antoni. Aquesta vegada el tema elegit ha estat el de «Betlems del món» aprofitant l’avinentesa de ser la 50a exposició dels diorames nadalencs a Maó.

Quinze dels diorames han estat elaborats inspirant-se en la representació del naixement de Jesús de diferents países d’arreu del món, la majoria amb les figures adquirides en el referit país. Nou d’aquests diorames són de territoris reals -Menorca, Mallorca, Perú, Mèxic, Argentina, Sàhara, Polònia, Noruega, Egipte- i els altres són al·legories, com el Fons de Bikini (Bob Esponja) i el País de Playmobil, i fins i tot un d’ells -elaborat per Josep Maria Seguí- ofereix els onze diorames en miniatura que l’autor ha presentat en onze edicions diferents.

Dos dels diorames són d’un format doble que la resta, el naixement a Machu Pichu, de Toni Pons, i una al·legoria menorquina a la Torre d’en Quart, de Xavi Martínez Portas, Xavi Martínez Macián i José Sintes.

A més, s’hi poden veure dos diorames que pertanyen al fons de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que els han cedit amb motiu del 50è aniversari de la creació del Grup de Pessebristes de Maó el 1972. Precisament, un d’aquests dos diorames va ser confeccionat per Jordi Farrés el 1968, quan el membre cofundador del grup maonès encara residia a Barcelona, dos anys abans d’establir la seva residència a l’Illa; i l’autor de l’altre diorama és Francesc Periu.

L’exposició de diorames es complementa amb un de caràcter monumental, del qual és autor Martí Olives, que representa nou escenes: Empadronament, Cercant posada, Anunciació als pastors, Naixement, Reis en camí, Adoració dels Reis, Taller de Natzaret, Somni de Josep i Fugida a Egipte.

La resta de participants són Bep Portella, família Gomila Pons,    Francesc Farrés, Martí Olives, Mercè Farrés, Fernando Villalonga, Montse Farrés, Jesús Pons, Tolo Pons, Óscar Torrent, Miquel Pascual i Paqui Riutort.

A la Sala d’ExposicionsSant Antoni també es poden veure els 50 programes de les exposicions de diorames des de 1972 i els 40 originals -amb els tres guanyadors- del concurs de dibuix, en el qual han participat alumnes de 4t, 5è i 6è de Primària dels col·legis La Salle, Cormar, Sant Josep i Antoni Juan.   

Per altra banda, ahir també es va inaugurar l’exposició de vuit diorames de Nadal instal·lats en botigues del centre de la ciutat. És una activitat que l’any passat es va organitzar per primera vegada, davant la incertesa d’un primer moment de poder muntar l’exposició en un local tancat, a causa de la pandèmia de la covid-19, que finalment es va fer al Claustre del Carme.