La construcció del geriàtric implica la demolició de les restes de la galeria subterrània construïda durant la Guerra Civil. | Gemma Andreu

TW
9

Les restes del refugi antiaeri de la Guerra Civil excavat al quarter de Santiago, a Maó, quedaran definitivament sepultades amb la construcció de la residència geriàtrica. Es tracta d’una galeria subterrània que ja va ser parcialment demolida amb l’ampliació de l’edifici militar el 1951. No obstant açò, la tinent d’Alcaldia de Cultura, Conxa Juanola, ha assegurat que aquest refugi quedarà perfectament documentat i al mateix geriàtric figurarà un text explicatiu sobre aquest bé patrimonial.

El catàleg dels túnels antiaeris de la Guerra Civil, que va ser presentat públicament el passat divendres a la Sala d’Audiències del Claustre del Carme, inclou una fitxa de la galeria que durant la guerra va ser excavada a la banda sud del primigeni quarter de Santiago. Posteriorment, el 1951 es va procedir a l’ampliació de les instal·lacions militars, amb l’enfront principal alineat al carrer, precisament a la zona on uns dotze d’anys abans s’havia construït el refugi. Aquestes obres d’ampliació ja van afectar de forma irreversible a dues terceres parts de la galeria subterrània.

La redacció del projecte de construcció de la residència geriàtrica de Maó, elaborat pel Govern balear i finançat per la UE a la zona on a finals de l’any passat es va esfondrar l’edifici militar ampliat fa uns seixanta anys, va topar amb l’existència d’un soterrani que s’havia utilitzat com a polvorí. Es tractava d’un tram del qual en el seu dia havia estat la galeria antiaèria que es va excavar per la defensa dels atacs de l’aviació italiana aliada del general Franco sobre la ciutat.

El treball de catalogació de les galeries antiaèries de la Guerra Civil a Maó, realitzat entre juliol de 2020 i setembre de 2021 per un equip d’historiadors i arqueòlegs mitjançant una beca concedida per l’Ajuntament, ha revelat que aquest soterrani formava part de la infraestructura de defensa construïda durant el conflicte bèl·lic, tot i que es tracta només d’un tram.

En aquest sentit, Conxa Juanola, ha assenyalat que la preservació d’aquest petit tram de la galeria representaria en l’actualitat un gran problema, perquè afectaria l’execució de les obres. «Paralitzar les obres d’un equipament sociosanitari molt necessari no només per Maó sinó per a tota l’Illa, donat que oferirà un servei insular, quan hi ha unes dues-centes persones en llista d’espera per gaudir d’una plaça geriàtrica, crearia un gran problema. A més, l’obra està finançada amb fons europeus», recorda Juanola.

La responsable de Cultura també assenyala que aquestes galeries subterrànies no tenen una protecció especial, «no són Béns d’Interès Cultural (BIC), per exemple», i que en el cas del quarter de Santiago ha estat «una situació sobrevinguda» en la que l’Ajuntament ha actuat com es fa en situacions similars. «Les restes d’aquest soterrani utilitzat com a polvorí han estat documentades amb l’elaboració de la corresponent fitxa i en aquest cas en el geriàtric també hi haurà la informació sobre aquest bé patrimonial», subratlla.

La nova residència geriàtrica de Maó comptarà amb 120 places per a persones majors dependents. Ocuparà una superfície de 6.803 metres quadrats, repartits en planta baixa, dues plantes pis i un aparcament.