La plataforma que ha dissenyat Guillem Bagur permet modificar el cos, l’espaiat, el color de la lletra i del fons, o destacar lletres que creen confusió | Josep Bagur Gomila

TW
2

L’encàrrec que una professora    de l’IESJosep Maria Quadrado va fer als seus alumnes, de fer recerca sobre aplicacions existents per ajudar a persones amb problemes com la dislèxia, es convertí en inspiració per a Guillem Bagur. Fins al punt que aquest estudiant de Ciutadella creà Sunflower Seeds, una web-app que facilita en gran mesura el fet de llegir.

La primera versió d’aquest programa informàtic va veure la llum l’any passat i, després de polir algunes qüestions, actualment ja es pot gaudir d’una edició revisada a sunflowerseeds.pangea.org.

El seu creador, que des de petit mostrà interès per l’electrònica i els llenguatges de programació, ha dissenyat una plataforma que reuneix, en una sola, no només característiques d’altres aplicacions, sinó funcionalitats originals que ha ideat Bagur.

Utilitats

L’aplicació permet importar textos, sigui des de documents o processadors de text, de pàgines web o que estan sobre fotografies o imatges. I a partir d’aquí, modificar el cos de la lletra, l’espaiat entre línies i entre paraules, canviar el color del fons i de la font per a crear més o menys contrast per tal d’ajudar a la lectura. O destacar lletres que puguin generar confusions.

Aquesta confusió de lletres es pot resoldre assignant a cada una colors diferents, de manera que el lector pugui distingir millor aquelles que li creen dificultats.

Per altra banda, Sunflower Seeds també llegeix els textos amb una veu en off, i es pot triar entre marcar cada paraula a mesura que el programa la pronuncia, perquè l’usuari pugui fer el seguiment del text. Una veu, per altra banda, que pot alterar la velocitat de lectura, per afavorir la comprensió.

L’aplicació pot treballar amb textos en català, en castellà o en anglès, i Guillem Bagur ja planteja millores. «Vull millorar el reconeixement de caràcters sobre imatges, i també solucionar problemes de confusió de lletres quan hi ha textos amb columnes».

La web-app d’aquest jove que actualment és estudiant del cicle d’Administració i gestió d’empreses a l’IES Maria Àngels Cardona, està feta amb els llenguatges Html, CSS i Javascript. Amés, «és de codi obert, així que si qualcú s’anima a col·laborar per millorar-la, ho pot fer lliurement», convida Bagur, satisfet per la feina realitzada.