Les carrosses i comparses tornaran a desfilar pels carrers de Maó, ben igual que abans de l’inici de la pandèmia. | Josep Bagur Gomila

TW
1

Els passacarrers i les rues tornaran a celebrar-se enguany durant les festes de Carnaval en la majoria dels municipis de l’Illa, amb l’excepció de Ciutadella i Ferreries. Balls de disfresses, festes infantils, tallers de manualitats i l’enterrament d’en Camestortes o d’en Bernat Figuerola són altres activitats programades per a uns dies en què els ajuntaments demanen responsabilitat i civisme davant la situació sanitària per la pandèmia de la covid-19.

Maó

Carrosses i comparses. L’Ajuntament de Maó torna a organitzar la Gran Rua del Dissabte de Carnaval, amb la concentració de carrosses i comparses a les 18 hores a la plaça Espanya, que recorrerà el centre de la ciutat i faran la seva actuació final a la plaça Constitució. Per tant, es recupera el tradicional concurs que contempla tres categories: carrosses, comparsa gran i comparsa petita.

L’Ajuntament instal·larà una carpa a l’Esplanada en la qual tindran lloc la majoria de les activitats del programa de Carnaval d’enguany. Així, el dia 24, Dijous Jarder, es celebrarà una festa infantil amb Improaventures i el gran ball de disfresses del Dissabte de Carnaval amenitzat pel grup Wabisabi band. El dia 1, Darrer Dimarts, es celebrarà el tradicional comiat a Camestortes amb la vetla a l’Ajuntament i mitja hora després la sortida de seguici fúnebre a l’envelat de l’Esplanada on es donarà lectura al seu testament, amb la col·laboració de l’Orfeó Maonès.

Ciutadella

Carnaval temàtic. L’Ajuntament de Ciutadella aposta enguany per la tornada del Carnaval temàtic, concretament inspirat en la música, que estava previst que també ho fos en el Carnaval de l’any passat, però que finalment no es va celebrar a causa de la pandèmia de la covid-19. Per aquest motiu, els carrers i les places del municipi estaran decorats amb motius musicals durant tots els dies de Carnaval. En aquest sentit, l’Ajuntament considera que de la mateixa manera que durant Nadal es va il·luminar la ciutat, pel Carnaval també s’ha d’ambientar i dinamitzar, sobretot perquè els fillets i filletes puguin gaudir d’aquestes festes. Per motius sanitaris, l’Ajuntament descarta l’organització de la desfilada de carrosses i també de la rua dels centres escolars que normalment s’ha celebrat el Divendres de Carnaval.

Alaior

Torna en Bernat Figuerola. Alaior torna a la normalitat amb la presència d’en Bernat Figuerola al seu Carnaval. El Dijous Jarder serà recollit a l’Ajuntament en una cercavila que es dirigirà al poliesportiu on es celebrarà una festa infantil. La ciutat viurà una altra gran cercavila el Dissabte de Carnaval amenitzada pels grups Batu-Lo i Esclat i que tindrà dos itineraris, un amb sortida de la pista de patinatge i l’altre des de sa Teulera. La festa també arribarà a Cala en Porter, amb una animació infantil amb la participació de les mascotes de Ritmo Menorca. El Darrer Dimarts es recupera la presencialitat durant la crema d’en Bernat Figuerola, en la que la comitiva funerària farà una cercavila des de l’Ajuntament fins a Sa Plaça.

Es Castell

Balls i rues. Dos balls i dues rues conformen el programa d’actes de Carnaval. L’envelat de l’Esplanada acollirà el dijous el ball de disfresses infantils amb les mascotes de Ritmo Menorca, mentre que el divendres es celebrarà a les dependències del Centre de Cultura.

El Diumenge de Carnaval es celebrarà la rua que estarà amenitzada per la banda des Migjorn Gran, que sortirà des de la parròquia del Roser i recorrerà els carrers del poble. Una vegada hagi finalitzat, a l’Ajuntament tindrà lloc el lliurament dels premis del concurs de disfresses. La segona rua serà la d’en Camestortes que estarà amenitzada per la banda de José y sus Muchachos, amb la posterior lectura del testament a l‘envelat de l’Esplanada.

Per altra banda, la Capella de Santa Margarita també s’afegeix a la celebració del Carnaval amb una tradicional celebració anglesa, com és el dinar de pancakes.

Sant Lluís

Un Carnaval sense en Camestortes. L’Ajuntament de Sant Lluís ha organitzat dues jornades de Carnaval, el dijous i el diumenge, deixant orfe al poble de l’enterrament d’en Camestortes.

La Sala Albert Camus, el Pla de sa Creu, el Pla de cas Rector i la Plaça des Pins són els quatre punts que el Dijous Jarder acolliran un ventall d’activitats, com tallers creatius, jocs en família i l’actuació musical de Pinyeta Pinyol. El diumenge    tindrà lloc el passacarrer que sortirà de l’aparcament del camp de futbol, amb la participació de la Colla de Gegants de Sant Lluís, els Gegants de Llucmaçanes i Sa Xaranga de Maó, a més de la participació dels residents de la Residència Geriàtrica i Centre de Dia del poble i del Casal de Joves del Molí de Baix.

Ferreries

Ball, cercavila i concurs. El Dijous Jarder, els jubilats celebraran un ball de disfressats, mentre que el diumenge es farà una cercavila amb la Banda de Música que sortirà des de la plaça Francesc d’Albranca. Seguidament, hi haurà l’actuació de Pinyeta Pinyol i el concurs infantil de disfresses. Per motius de seguretat s’ha suspès la torrada de sobrassada.

Es Mercadal

La festa surt al carrer. Es Mercadal també viurà un Carnaval al carrer. El dissabte hi haurà al matí un taller infantil de disfresses de superherois i superheroïnes amb Bota i Juga a la plaça Pare Camps, mentre que el capvespre des de la plaça Constitució sortirà el passacarrer de disfresses amb la participació de la banda de Música des Mercadal i Fornells, que acabarà a la plaça Pare Camps amb una revetla amb Jukebok Band. I el diumenge, passacarrer infantil de disfresses amb el mateix itinerari, amb una animació final de Music Show.

Fornells

Passacarrer i festa infantil. El Dissabte de Carnaval s’obrirà el capvespre amb un passacarrer de disfresses amenitzat per la Banda de Música des Mercadal i Fornells i una animació infantil a la plaça de l’Església. El darrer dimarts, a la mateixa plaça hi haurà un taller de disfresses.