Els guanyadors del concurs, Jorge Landa i Diego Apuntate | Gemma Andreu

TW
2

El xef aragonès Jorge Landa i el seu ajudant Diego Apuntate van ser els guanyadors del I Concurs nacional de cuina aplicada a la vaca vermella de Menorca. Un certamen celebrat ahir a Ciutadella, que estava organitzat per Caeb Restauració i les associacions de Ramaders de Vaca Menorquina i de Cocineros Afincados en las Illes Balears (Ascaib).

El nivell de la competició va ser molt alt i la decisió del jurat no va ser fàcil. Així ho van admetre els encarregats de jutjar els vuit plats que van competir, Miquel Mariano i Sílvia Anglada, Koldo Royo, Pepa Muñoz, Josep Al·lès i José Cortés, president d’Ascaib.

El plat que es va endur el premi de 1.000 euros, titulat «Se te va el coco con la Vaca Vermella», consistí en «una versió del guisat tradicional, en un cilindre de caneló de pasta filo, amb paté de vaca i bunyols de patata amb un toc aragonès de trufa negra». Així definia la seva elaboració el mateix Landa una vegada el jurat hagué anunciat el veredicte final.

Landa definí la carn de vermella menorquina com un «productàs», i assegurà que «treballar amb bons productes dona sempre bons resultats».

Per preparar la seva recepta, els cuiners van haver d’investigar, perquè «coneixia els formatges i la sobrassada de Menorca, però no la vedella».

Segon i tercer

El segon classificat del concurs, amb un premi de 500 euros, va ser José María Borrás, xef del restaurant de l’agroturisme de Santa Marianna, de Menorca, i cuiner al restaurant Paco Roncero, de dues estrelles Michelin.

Per altra banda, el valencià Andrés Romero, xef del Mediterráneo Culinary Center i que ha passat pels fogons del Celler de Can Roca, va obtenir el tercer premi, de 300 euros.

Les elaboracions es van fer en les cuines habilitades a les parades del Mercat des Peix. La competició va atreure força públic durant tot el matí, amb centenars de persones que van passar per la plaça de la Llibertat, podent observar els cuiners mentre treballaven. Igualment, el jurat estava col·locat davall la porxada de les carnisseries.

De part del jurat, el reconegut Koldo Royo, que va difondre el certamen entre els seus 800.000 seguidors a les xarxes (només a Tik Tok en té 637.000) valorà que «cada cuiner ha aportat el seu toc personal, han estat receptes molt variades i l’important és tenir molta personalitat». A més, considerà que «han tret molt de profit» d’un producte que «hem aconseguit donar a conèixer encara més», i que es caracteritza per ser «un producte de molta qualitat, perquè ve d’animals solts al camp, que pasturen tranquils, sense estrès, i açò es nota a la carn, que és més delicada». Al final del concurs, des de l’organització es felicitaven pel gran interès que suscità entre la ciutadania.