El derelicte s’ha descobert arran de les obres de millora de la zona de Es Pla.    | Gemma Andreu

TW
4

Al port de Fornells s’ha localitzat un vaixell enfonsat. Ha estat arran de les obres que es fan a la zona de l’antic restaurant Es Pla i, tot i que encara no es tenen dades ni de l’època, ni de la tipologia, ni de les característiques de la nau, sí que es dona per suposat que tindria més de cent anys i que, per tant, es tracta d’un bé d’interès patrimonial.

La troballa s’ha fet recentment, durant les feines de dragat per les obres que s’estan fent al port. Un equip d’arqueòlegs especialistes en patrimoni subaquàtic s’ha desplaçat fins a Menorca per a iniciar les prospeccions. De fet, el mal temps va impedir ahir que comencessin les feines i s’espera que, a mesura que millori la meteorologia, es puguin submergir per a investigar les restes aparegudes.

Dimensions considerables

Per ara, des de la superfície, no es poden apreciar les dimensions del derelicte, ni l’orientació, ni si està sencer. Tot i així, els arqueòlegs sí que aprecien que es tractaria d’una embarcació d’unes dimensions considerables, segurament de més de deu metres de llarg. En qualsevol cas, és una hipòtesi que s’haurà de corroborar durant les immersions.

Un dels fets que sorprèn més és la proximitat de la nau a la vorera, encara més, tenint en compte que es troba en un indret de molt poca profunditat.

Aquesta ubicació, precisament, fa que els experts descartin un enfonsament accidental o sobtat. Al contrari, les especulacions van en la línia que seria una embarcació que s’hauria deixat allà un cop acabada la seva vida útil. Però aquest fet és simplement una hipòtesi més, que caldrà confirmar.

Des de la conselleria balear de Mobilitat i Habitatge confirmen la troballa del derelicte durant les feines de dragat. L’empresa que duu a terme les obres compta amb un arqueòleg, i Ports de les Illes treballa amb un altre com assistent tècnic, que és qui havia fet les prospeccions prèvies.

El descobriment es va comunicar al departament de Patrimoni del Consell, que és l’administració competent i ha de realitzar el seguiment. Des que va aparèixer la nau es van aturar les feines en aquell punt, per no afectar negativament les estructures que hi pugui haver submergides.

En principi, a pesar que al poble s’ha estès el comentari que la nau podria tenir 400 anys, incideixen des del Govern que tot fa pensar que és relativament moderna. En qualsevol cas, s’ha d’esperar a analitzar-ho per poder després determinar què fer i com.