aquest | Josep Bagur Gomila

TW
0

La Fira del Pa i el Companatge va omplir Ferreries de bon ambient. El mercat de productes agroalimentaris i artesanals i les activitats complementàries que es van fer ahir, van animar la gent a passejar i a recuperar les bones sensacions.

Encara amb les mesures de contenció ben presents i amb certa prudència, ferreriencs i també vesins d’altres pobles van passar per Ferreries per gaudir d’un dissabte que, encara que amb el cel ben encapotat, oferia la possibilitat de trobar diversitat de productes.

El mercat va obrir les portes a les 9 del matí i, fins al migdia, van ser moltes les persones que van passar per les paradetes instal·lades davall l’envelat de la plaça Espanya.

La inauguració es va fer poc abans de les 10 i, tot seguit, hi va haver els balls tradicionals dels membres del Grup Folklòric Arrels de Sant Joan.   

Pa, pastes, embotits i més

La fira, que figura enguany com una de les activitats al voltant del títol de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea, serveix per atracar al públic una gran varietat de productes. Es poden trobar pans ben diversos, fets amb farines i cereals diferents, com el de xeixa o espelta; i pastes típiques del receptari menorquí. També hi ha fruites i verdures de productors de l’Illa, des de llimones a coliflors, i com diu el nom de l’esdeveniment, un bon ventall d’opcions per acompanyar el pa: sobrassades, botifarrons, carn i xulla, formatges i també melmelades.

Aquesta és la tercera edició de l’esdeveniment, i compta amb productors agroalimentaris com els de Torre Trencadeta, Binigarba, Binibeca, Lluriach Vell, S’Arangí o Es Pinar, i hi ha les pastes i les melmelades d’Azahar i els pans de Can Pedro.

Un dels atractius són, precisament, les propostes de companatges, que s’ofereixen ja preparades en varietat de formes i mides.    Els pans es poden comprar buits, per omplir-los al gust de cada un, i també plens. Així, hi ha entrepans de petit o gran ‘format’, amb uns pans rodons i amb les porcions marcades, amb sobrassada, formatge o altres companatges. És així que la fira es converteix en una mostra apta per a tots els gustos.

Una de les activitats complementàries que es van fer durant la primera jornada va ser un taller de demostració a càrrec de l’Associació de Celíacs. El xef i reboster Joan Capó va ser l’encarregat d’explicar les particularitats dels pans elaborats sense gluten, així com les condicions per evitar contaminacions que puguin afectar els celíacs.

Sa Cooperativa del Camp de Menorca, per altra banda, va oferir dos tallers més, un de companatges pensat per a tota la família, i un altre de tast de sobrassades i altres embotits típics de Menorca.

Per últim, ja al migdia, A Romandre va ser l’encarregat de posar l’altre toc musical a la primera jornada de la fira.