La professora i alumnes del centre que han fet el projecte.

TW
0

Alumnes de 1r i 3r d’ESO de l’IES Josep Maria Quadrado han dissenyat, pintat i posat a la venda unes bosses solidàries, un projecte que es va començar just fa un poc més de dos anys a l’institut de Ciutadella, però que va quedar paralitzat per la pandèmia de la covid-19.

La iniciativa va sorgir de la Comissió Ambiental de l’IES Josep Maria Quadrado amb un projecte per reflexionar sobre la utilització de les bosses de plàstic o altres materials d’un sol ús.

El centre va comprar bosses de cotó orgànic a una empresa de l’Illa, «fetes amb mà d’obra ètica, o sigui, amb unes condicions laborals dignes, la qual cosa va dur a estudiar la problemàtica de l’explotació laboral, el cultiu ecològic, de les compres als comerços no locals, entre altres qüestions. Perquè comprar barat i fora de l’Illa surt car ecològicament parlant», assegura el centre.

El projecte s’ha recuperat aquest any en una col·laboració entre l’alumnat de 1r i 3r d’ESO, la Comissió ambiental, Projectes de 1r d’ESO i el Departament de Visual i Plàstica, una part important    membres de la comunitat educativa de l’institut.

La bossa ha estat dissenyada i acolorida a 1r d’ESO mitjançant la tècnica anomenada estergit, que consisteix en aplicar pólvores de color, pintura o similars a través d’una plantilla, anomenada precisament    estergit,    amb el dibuix a obtenir retallat o perforat.

La bossa de cotó orgànic llueix una imatge, concretament una bombeta «que recorda que hem de salvar el planeta, que només en tenim un i no té recanvi», assenyalen, que va ser la guanyadora d’un concurs amb la participació de l’alumnat més jove de l’institut.

Iniciativa a l’Activitat Emprenedora i Empresarial del centre du a terme la comercialització de la bossa, que es pot adquirir a l’entrada de l’institut, i ha decidit donar els guanys a la Protectora d’Animals de Ciutadella, «tot el procés és una lliçó de solidaritat, d’economia, ecologisme i feina en equip», subratllen.