En Miguel es barber. Miguel Rotger Orfila, de 85 anys, va treballar durant trenta-set anys, entre 1949 i 1986, a la fàbrica de miniatures navals Constructo, de Sant Lluís, que    va exportar milers d’embarcacions per la península, la resta d’Europa i Amèrica. A la foto, Rotger amb el «Pamir» de la seva propietat | Toni Seguí

TW
1

Tortona és un municipi italià del mateix nom, amb una població de quasi 28.000 habitants, que està situat al sud-est de Piemont, a 20 km d’Alessandria. Des de fa 12 anys té un museu dedicat a la mar, amb una sèrie de maquetes d’embarcacions d’arreu del món, i clar també hi ha el llaüt menorquí, a més d’altres miniatures navals que van ser restaurades per un menorquí.

Miguel Rotger Orfila és un santlluïser de 85 anys que en fa una trentena que va conèixer Gian Piero De Andreis, un italià que tenia una segona residència a Sant Lluís, anomenada Son Tranquil, una casa de camp situada a la carretera de Binissafúller, bé davant del lloc de Santa Mercedes, on vivia durant temporades, sobretot a l’estiu. De Andreis anava a tallar-se els cabells a la barberia d’en Miguel al carrer D’Allemand, situada als  baixos de la que havia estat la casa de pagès de Binifadet de sa Torre.

«Una vegada De Andreis va veure a la barberia unes maquetes de barcos i me va demanar de qui eren, li vaig contestar que eren meves i que les havia fet jo, perquè durant molts anys havia fet feina a Constructo, una fàbrica de miniatures navals que hi havia a Son Tretze Vell, a Binifadet. Va ser així com em va demanar si li podia restaurar unes maquetes que tenia a ca seva, a Sant Lluís», recorda.

Efectivament, el 1949, quan en Miguel  tenia 13 anys, va entrar a fer feina d’aprenent a Constructo, fent peces de llenya com el casc del barco i altres, fàbrica que el 1941 havia fundat el mestre d’escola i empresari santlluïser Emilio Orfila Gomila. En Miquel hi va fer feina durant 37 anys, fins al 1986 que va tancar, i els darrers 10 anys va ser l’encarregat del taller.

Durant els anys que De Andreis tenia casa a Menorca col·leccionava barcos en miniatura que adquiria en els seus viatges, però els que tenia no havien estat fets a Constructo, excepte un que sí que ho era -el «Blue Goose»- que havia comprat en un magatzem d’antiguitats de la carretera de Maó a Alaior. «Precisament, aquell ‘Blue Goose’ va ser un dels darrers que li vaig restaurar, que en total van ser una cinquantena, però a ca seva en tenia molts més», recorda.

Quan De Andreis va decidir vendre la casa de Sant Lluís, va pensar a fer donació de la seva col·lecció de miniatures navals a l’associació Amics de l’Illa del Rei, al port de Maó, perquè estigués exposada a l’antic hospital naval britànic, però es veu que no es van avenir.

Va ser així que el novembre de 2017 De Andreis va donar bona part de la seva col·lecció de barcos d’arreu del món al Museo del Mare di Tortona, on hi ha els que en Miguel va restaurar amb una placa on figura el seu nom, com així consta al llibre «Museo del Mare di Tortona e dintorni», que acull les imatges i una explicació de les miniatures donades al museu italià.