El president d’Amics de l’Illa del Rei, Luis Alejandre, rep el diploma de mans de la reina Sofía. | Casa de S.M. el Rey

TW
4

Amics de l’Illa del Rei i l’associació Líthica-Pedreres de s’Hostal van rebre ahir el Premi Hispania Nostra a les Bones Pràctiques en Patrimoni Cultural i Natural 2021, en la categoria de Conservació de patrimoni com a factor de desenvolupament econòmic i social, i el Premi Europa Nostra 2019 en la categoria de Conservació, respectivament, en un acte que es va celebrar amb la presidència de la reina Doña Sofía al Museo Sefardí de Toledo.

L’associació Hispania Nostra va convocar per ahir a tots els guardonats els anys 2018, 2019, 2020 i 2021 per fer entrega dels corresponents diplomes acreditatius, un acte que s’havia ajornat a causa de la pandèmia de la covid-19. La delegació menorquina va estar formada per Luis Alejandre, Sema Cardona Natta i Miguel Timoner, en representació dels Amics de l’Illa del Rei, i per Laetitia Lara i Anna Bagur, per part de la Fundació Líthica-Pedreres de s’Hostal.

Jurat

El jurat va valorar el projecte de les Pedreres de s’Hostal, que amb la clausura de la pedrera el 1994 s’ha desenvolupat un pla de rehabilitació i restauració, com a «un exemple de que la indústria pot crear espais i formes, que no es poden trobar en altres tipus d’arquitectura. Durant segles les pedreres de s’Hostal van subministrar pedres de marès per a l’arquitectura tradicional de l’illa de Menorca. L’ús intensiu de la pedrera va generar 5 hectàrees d’un paisatge esculpit, espais excavats en terreny rústic de l’illa»

Quant a l’Illa del Rei, que ha estat objecte de les feines de rehabilitació a partir de 2004, va destacar «la labor i la preservació dels voluntaris en la recuperació d’un conjunt que estava en risc de desaparèixer, el gran arrelament social que ha aconseguit el projecte i l’aprofitament i ús que s’ha donat al conjunt amb fins culturals».