Un total de 202 descendents del matrimoni format per Pere Al·lès i Lola Coll van celebrar una trobada al lloc de Bellaventura, de Ciutadella.

TW
0

El lloc de Bellaventura, de Ciutadella, propietat de Dolores Al·lès Morlà, vídua de Germán Hernando, va acollir el diumenge 15 de maig una trobada ben singular, amb l’assistència de 160 persones que duen la mateixa sang i que formen part de la família Pericàs.

A més de compartir un dia de germanor i recordar els avantpassats d’aquesta nissaga tan nombrosa, els assistents van poder gaudir de la publicació d’un llibre que recull la trajectòria vital d’aquesta família. Es tracta de «Pericassos. Memòries d’una família de Ferreries», del qual és autor Pere Al·lès Moll, de 85 anys, membre d’aquesta nissaga. La publicació del llibre respon a la necessitat de recordar els familiars que són l’arrel de l’existència de les actuals generacions i fer presentat l’amor dels avantpassats.

El llibre és un recull dels episodis al llarg dels anys de la nissaga i, al mateix temps, és un retrat d’aquell Ferreries rural on els vincles familiars, el lent pas del temps i la cohessió socials formaven un cultiu educatiu que enriquia la vida quotidiana, com es reflecteix en aquest fragment del llibre: «Si durant el dia el pati era el nostre món d’infants, els fosquets ho era la taula pastera del menjador. Els nets ens hi posaven drets damunt, metre els pericassos, encara fadrins, ens rodejaven i es posaven a cantar. Amb ells cantaven i compartíem una alegria de viure que es contagiava sense sermons (...). La família es va convertir en un rusc de moltes famílies on tothom hi podia trobar el seu lloc».

L’autor del llibre, Pere Al·lès, va treballar a la base americana de S’Enclusa i era el responsable de l’administració de la cuina. A més també va fundar amb la seva dona, na Xisca, la llibreria de Ferreries que actualment està regentada pel seu fill, en Pere.

La nissaga dels Pericàs de Ferreries va començar amb el matrimoni format per Pere Al·lès Pons i Lola Coll Febrer,    essent la típica família ferrerienca caracteritzada per la seva alta natalitat, donat que van tenir 11 fills i filles. En l’actualitat, la nissaga està formada per 202 descendents que majoritàriament viuen a Ferreries, excepte un parell o tres de famílies que resideixen a Ciutadella i Alaior. Una altra curiositat d’aquesta gran família és que hi ha 16 bessons.

La família Pericàs està emparentada amb els Mascaró -els avantpassats eren cosins i sabaters- els quals han esdevingut en un potent grup empresarial del calçat amb una xarxa de botigues arreu del món.