Pedro Coll, ahir al Roser, recordava amb gran estima els Sant Joan de 1976, 1977 i 1982.    | Josep Bagur Gomila

TW
1

Sant Joan és ple de contrastos. Moments frenètics entren en perfecta simbiosi amb altres carregats de solemnitat, formant un tot, que converteix les festes en l’expressió màxima de tot un poble. No debades, els dos darrers anys, tot aquest reguitzell de sentiments va trobar    el major dels contrastos, quan els carrers de Ciutadella i les seves gents van quedar orfes de tota expressió festiva. La covid-19 deixà instantànies desoladores, amb escenaris on antany corria l’eufòria, plens d’absència.

menorca

Açò és el que es pot veure i sentir a «Renous i silenci», l’exposició del fotògraf Pedro Coll, que demà s’inaugurarà a la sala municipal del Roser. Una mostra que neix del llibre que ahir mateix va presentar a la llibreria vaDllibres, i per al qual ha comptat amb la col·laboració del poeta Joan F. López Casasnovas, que aporta una sèrie de textos. Concretament, dels llibres «Caragols dels Jorns» (2014) i «Galops i glops» (1980).

Material inèdit

Pedro Coll (Maó, 1947) es dedica a la fotografia des dels 30 anys. Ha desenvolupat una trajectòria internacional, compartint projectes amb professionals de primera línia.

Noticias relacionadas

Arran del confinament, el fotògraf reobrí antics calaixos que bé sabia que contenien materials inèdits i especials, dels inicis de la seva carrera. «Aquests negatius —explica ell— van estar tancats 45 anys, però quan els vaig revisar, la selecció d’imatges que vaig fer va ser exactament la mateixa que ja havia fet llavors».

Va succeir quan va decidir que havia de reprendre el projecte de llibre sobre Sant Joan, amb una tria molt acurada d’instantànies que transporten a la Ciutadella de 1976, 1977 i 1982, tot ple de moments significatius que resumeixen molt bé què era i com era la festa. «No era tan diferent, llavors ja es xerrava de massificació», assegura Coll, tot assenyalant la densa estesa humana que seguia els Jocs des Pla.

menorca

«Per jo, aquest llibre és com tornar als meus orígens» i a «aquell Sant Joan que tants bons records em va deixar». De fet, assegura que «fa anys que no venc, no vull substituir allò en la meva memòria, pel que ara veig».

La mostra inclou 45 obres en blanc i negre, preses amb la Nikon F que el 23 de juny de 1976 va sortir volant quan un cavall va envestir Coll durant s’Ensortilla. Escenes que contrasten amb una petita mostra de fotos en color i en digital, captades el juny de 2021.