Vídeo de l'acte de presentació de la revista | | Martí Pons Juaneda

TW
0

Com cada any per aquestes dates, MENORCA | «Es Diari» segueix fidel a la tradició de citar-se en el Claustre del Seminari de Ciutadella per a presentar la revista editada amb motiu de Sant Joan, que avui es posa a la venda. Després de dos anys sense celebració, en els quals la publicació sí que va sortir al carrer, el d’ahir va ser un retrobament amb un sabor especial, amb la vista posada en el retorn a l’anhelada normalitat i la volta de la festa tal com la coneixem.

Una cita que va comptar amb convidats d’honor, com els membres de la Junta de Caixers, a més de representants de diferents institucions, col·laboradors de la publicació així com anunciants d’aquesta. Al costat de tots ells, un bon nombre de persones es van congregar per assistir a un acte que va comptar amb la participació del músic Bep Marquès com a mestre de cerimònies.

Ell va ser l’encarregat de donar pas a la intervenció de l’editor d’«Es Diari», Josep Pons Fraga. «Després de dos anys de dubtes, d’espera i d’incerteses, es tornarà a escampar arena de les platges pels carrers de Ciutadella, on veurem de nou la silueta elegant dels cavalls, els caixers i cavallers en la noble i levítica ciutat dels centaures», va assenyalar en el discurs d’obertura.

La Junta de Caixers, amb la revista a la mà
La Junta de Caixers, amb la revista a la mà | Josep Bagur

El periodista va recordar que han estat dos anys sense caragols, replecs ni els Jocs des Pla, entre altres elements tradicionals de la celebració, quan ens vam veure obligats a «viure la festa interior i familiar, la més íntima». Un període en el qual la història de Sant Joan i l’esperit de la festa han fet nous passos: «Malgrat que els cavalls es van quedar en els llocs, la festa va continuar», va recordar Pons Fraga en relació a la celebració de les «completes a l’ermita rural on tot va començar» o en la Missa de Caixers a la Catedral, on el toc de tambor i fabiol representa «el batec de tot un poble que gaudeix de Sant Joan com una gran trobada de germanor i amistat».

L’editor va aprofitar l’ocasió per enviar un missatge d’unitat: «Aquesta festa ens ha d’unir i ha de fer de Ciutadella un poble més fort, i no pot ser motiu de discrepàncies ni desacords», va declarar davant els assistents. «És cert que tot evoluciona, però sempre amb respecte a aquells aspectes nuclears i capitals que defineixen una festa que és l’expressió més viva i forta de la identitat de Ciutadella», va afegir sobre aquest tema.

Noticias relacionadas

Moments d’emoció

Un dels moments més intensos de la presentació va ser durant el torn de paraula del caixer senyor, Borja Saura. Visiblement emocionat (va haver d’interrompre el seu discurs fins en dues ocasions) va rebre l’aplaudiment i el suport dels assistents. En primer lloc va donar les gràcies a la Junta «per estar tots units» i va recordar «tot el que hem lluitat per tornar a la festa. Són uns moments amb els quals he somiat molt, i hem aconseguit arribar fins aquí.. Això em fa pensar molt en la meva família», va dir. Saura va concloure el seu discurs transmetent un desig: «Hem de fer un Sant Joan històric, únic, etern... En el qual estiguem tots molt units». Unes paraules amb les quals va aconseguir una tancada ovació per part del públic.

La seva intervenció va donar pas a la de monsenyor Gerard Villalonga, administrador diocesà i conseller d’Editorial Menorca. «Entenc molt bé al caixer senyor», va dir, «perquè Sant Joan és sentiment». Es va referir a la festa de presentació de la revista com el «tret de sortida» per a l’inici de les festes.

Villalonga va recordar als presents que Sant Joan «és una festa del poble, per al poble, en la qual participam tots; una festa que mos arriba bé dins de l’ànima i que mos identifica amb les nostres arrels, les culturals i religioses». En el seu comiat, convidà a Ciutadella a gaudir de «cada moment de la festa».

El torn d’intervencions es va tancar amb unes paraules de l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, qui també comparteix la sensació que la presentació de la revista s’ha convertit amb el pas dels anys «en el primer acte de Sant Joan». Sobre els continguts de la revista, assenyala que aquesta any «té un altre aire... Hi ha sentiment, alegria i ganes de festa, tot això que no hem pogut viure els dos últims anys». Una celebració, va concloure, que des de l’Ajuntament «estem preparant tots amb molta il·lusió».

L’altre primer toc

Després d’una agradable trobada, en la qual va quedar patent les ganes de recuperar la festa després de dos anys d’espera, la presentació va acabar amb un simbòlic acte que representa la proximitat de la festa: un sentit toc de tambor i fabiol. L’encarregat d’interpretar-lo va ser Toni Fuster, qui protagonitza un dels reportatges de la revista, en el qual s’explica que a més de formar part de la qualcada té una especial habilitat per a la fabricació de fabiols, una tècnica que va aprendre del sogre de la batlessa i que practica amb l’ajuda de Silve Soler.