Sebastià Salort és l’encarregat de fer les inscripcions | Gemma Andreu

TW
3

Aquest dilluns ha començat al terme de Ciutadella el procés d’inscripcions dels cavallers que, per Sant Joan, conformaran la colcada. El caixer senyor del bienni, Borja Saura, acompanyat pels caixers pagesos Jesús Bosch i Siscu Capó, i el fabioler, Sebastià Salort, han visitat els primers llocs, on pagesos i missatges s’han pogut apuntar per a les tandes en què confien participar.

Els tres membres de la Junta de Caixers i el fabioler recorren aquests dies els camins rurals de Ciutadella per visitar, de lloc en lloc, els pagesos perquè, si ho desitgen, es puguin apuntar i formar part, així, de la filera de cavalls que els dies 23 i 24 retornaran, per fi després de tres anys, l’esperit més santjoaner.

La primera jornada va ser llarga. Matí i capvespre van recórrer diversos camins del sud de Ciutadella i passaren per explotacions com Son Camaró o Sant Joan Gran. En la primera, els va rebre l’amo del lloc, Joan Seguí, qui es mostrava content pel fet de poder recuperar la festa. Igual succeí a Sant Joan Gran, on Joan Fedelich i el missatge del lloc, Javi Medina, no dubtaren a inscriure’s, desitjosos també de què comenci a sonar el tambor i el fabiol.

Dades

Sebastià Salort anota escrupolosament totes les dades, des del nom i l’edat, a les tandes en què participaran, els cavalls que trauran o si desitgen, o no, rebre la comitiva el Diumenge des Be. Així, per exemple, l’amo de Sant Joan Gran, «si no hi ha res de nou», fia sortir «les tres tandes», i ho farà amb dos cavalls, en Vento i en Bilco.

Noticias relacionadas

També en Javi té previst sortir amb dos animals, en aquest cas el matí i el capvespre del dia de Sant Joan. Ho farà amb un cavall espanyol, en Tizón, i un altre de raça menorquina, en Grandiós.

Tant un com l’altre estan il·lusionats per tornar a la colcada i confien que els dos anys de parèntesi no afectaran els cavalls.

Avui, el caixer senyor, els caixers pagesos i el fabioler seguiran de ruta, per acabar de passar per tots els llocs. Una tasca que es podria allargar qualque dia més, si fos necessari.

Després d’açò, ja només quedarà apuntar els cavallers que fan feina a llocs situats fora del terme municipal, aquells que estan jubilats, i també els pagesos que no es van poder apuntar per qualque motiu els dies precedents. Les inscripcions es faran dissabte dematí a Sa Muntanyeta, el lloc del caixer pagès de tramuntana, que enguany posa el be.

Serà després quan es coneixeran el nombre de cavallers i de cavalls que participaran en la colcada, i també quins seran els més veterans i aquells que s’estrenaran com a genets.