Miquel Salord Coll, rodejat per la seva família, va lliurar les pells que lluirà s’homo des be d’enguany, | Josep Bagur Gomila

TW
2

En Miquel Salord Coll va aprendre l’ofici d’assaonador de son pare, Miquel Salord Sastre. Una feina que agafà amb entusiasme i que encara avui viu amb emoció, especialment per la tasca de preparar les pells de be que vestirà s’homo des be, per Sant Joan. És així que, un any més, el ciutadellenc ha complert amb la paraula donada i ha tornat a assaonar el cuir que lluirà en Sam Bosch el pròxim 19 de juny.

Aquests darrers dies, al magatzem d’en Miquel ‘Conxa’ s’ha intensificat la feina per tenir a punt les pells que han estat treballant des de fa mesos. I és que el procés no és fàcil i requereix seguir unes passes ben marcades i que l’assaonador coneix perfectament.

Enguany, la feina s’ha complicat un poc, per la convalescència d’en Miquel després d’una operació. Així i tot, i «gràcies a l’ajuda de la meva dona, el fill i alguns amics, com en Tiago Pérez, hem pogut fer la feina». De fet, Na Kelly Meneses i el seu fill, en Miquel Salord, han estat aquests dies acabant d’enllestir les pells, perquè tenguin el blanc més impol·lut.

Mesos de feina

«Abans de Pasqua —explicava l’assaonador— vam triar les pells. Estava un poc preocupat, perquè va coincidir que jo era a l’hospital». Però la selecció va ser bona i han pogut fer una bona feina. «Tenim set pells, de les quals el caixer pagès en triarà unes quantes per fer el vestit de s’homo des be», continua dient en Miquel.

Noticias relacionadas

«El procés laboriós, duu feina». Primer de tot «s’han de fer ben netes les pells, amb aigua calenta i sabó, baratant l’aigua unes quantes vegades i trepitjant-les amb els peus, perquè perdin la brutor».

A partir d’aquí s’acaben d’eliminar restes amb el ferro de descarnar i es tensa la pell damunt un cèrcol. És aquí quan es començaran a aplicar productes com l’alum, que crema la carn, i la sal, que la reblaneix i fa que no estigui acartonat.

Ja només és qüestió de paciència per acabar d’eliminar totes les restes de la part interior de la pell, i per pentinar i deixar ben eixerida la llana que ja mostra el seu millor aspecte.

Aquests darrers passos són els que en Miquel i companyia han acabat de fer els últims dies. «Queda un poc de feina, però les pells estaran a punt per diumenge», assegura, content per la bona feina de l’equip. I és que reconeix que «enguany ha estat possible gràcies a l’ajuda que he tingut».

En qualsevol cas, «si les forces m’acompanyen, l’any qui ve les voldria fer, també». Perquè, tot i que és una feina que requereix moltes hores, ho viu amb il·lusió, ja que després, el vestit que elaborarà la família de s’homo des be, serà part important de la festa.