La pintora, amb «L’observador», el seu darrer quadre d’esperit santjoaner | Gemma Andreu

TW
0

Sant Joan és altament inspirador per a Carmen Vivó Saura. L’artista ciutadellenca sempre ha demostrat gran predilecció per la temàtica festiva, que no ha dubtat a traslladar als seus quadres de fa dècades. Ho fa, és clar, amb el seu naïf ben característic i inconfunsible on la gent, el poble, esdevé protagonista principal.

L’art de Vivó Saura és ben particular. De fet, el seu sogre, el pintor Torrent, ja ho va veure: «La teva pintura té molta gràcia. No aturis mai de pintar i no escoltis a ningú». Així l’animà José Roberto Torrent a mantenir aquest naïf que Sant Joan rere Sant Joan alegra el panorama creatiu illenc. És el cas de la darrera obra que ha fet a les cases de Binipati. Es titula «L’observador», i recrea una escena multitudinària. «M’encanta la gent», admet l’artista, que retrata un personatge d’esquena en primer pla, que «observa la gent que passa, com si fos música, on ningú és igual», explica.

En aquesta ocasió, la creadora deixa de banda la pintura a l’oli i opta pel retulador, i només de color negre. Al quadre tot just hi ha qualque detall en color, sigui verd, groc, taronja o, per descomptat, el característic vermell de la bandera de Sant Joan amb la seva blanca creu de Malta.

Noticias relacionadas

«El quadre —diu Vivó— està inspirat en allò que veig quan m’assec a fer un cafè». I és que gaudeix d’observar com es mou el poble. Així, l’observador protagonista pot ser ella mateixa, o tal vegada no. En realitat, és indiferent.

Les festes de Ciutadella sempre han estat tema recorrent per a Vivó Saura, qui ha pintat les carotes en quatre biennis, 1988-89, 1998-99, 2002-03 i 2006-07

Mil personatges i escenes

És habitual en les obres de la pintora reunir en un mateix quadre desenes i desenes de personatges, sovint centenars, cada un amb característiques diferents. I passa també a «L’observador», on es pot comprovar la gran varietat de vestimentes. I confessa que «m’inspir molt en fotografies de revistes».

Entre tota l’amalgama de personatges es poden intuir les també usuals dedicatòries que introdueix l’artista. Una que és fixa en pràcticament totes les seves obres és la referència al seu fill i també artista Pepe Torrent Vivó, desaparegut fa pocs anys. Aquí, tampoc podia faltar.

Aquest quadre quedarà exposat al mostrador de la botiga Mustache, a Ciutadella. I quant als habituals ventalls que dissenyava des de fa 22 anys i que es venien a la clausurada Llibreria des Racó, enguany no n’ha fet. «Però l’any qui ve en vull tornar a fer», avança Carmen Vivó.