La paciència va ser fonamental, en una jornada intensa al lloc de Sa Muntanyeta. | Gemma Andreu

TW
12

199 cavallers i 275 cavalls. Aquestes són les xifres que, com a primera estimació, resulten del període d’inscripcions tancat ahir al lloc de Sa Muntanyeta, per a participar com a cavaller en les festes de Sant Joan d’aquest 2022, després del període d’absència dels dos darrers anys per la covid-19. Unes xifres que es mantenen similars a les de 2019.

Després que el caixer senyor, Borja Saura, els caixers pagesos, Jesús Bosch i Siscu Capó, i el fabioler, Sebastià Salort, visitessin els llocs del terme municipal de Ciutadella per apuntar els integrants de la colcada, ahir era torn per aquells que fan feina en explotacions agràries d’altres localitats i, també, per als pagesos jubilats.

Durant tot el matí i fins a les 17 hores, van ser desenes de cavallers els que van passar pel lloc de Sa Costa Nova per sol·licitar la seva inclusió en aquest llistat en el qual, enguany tampoc figura cap dona.

Tandes i el més gran i més jove

La jornada va ser llarga i el recompte encara és provisional. Dels 199 cavallers apuntats, 100 sortiran dia 23, 125 ho faran el Dia de Sant Joan dematí, i 128 sortiran per anar als Jocs des Pla.

Unes dades que són semblants a les de 2019, quan 201 cavallers van formar una colcada de 114 cavalls el Dissabte de Sant Joan (menys, 105, havien estat el 2018), 122 dia 24 dematí (per 114 el 2018), i 135 el Dia capvespre (135, l’any anterior). El 2018, el total de cavallers havia estat de 188, i 245 cavalls.

Noticias relacionadas

Quant al caixer de major edat, un any més, amb 86 anys, és en Toni Bosch Camps, l’amo retirat de Son Àngel —en Toni de s’Albufera—, que sortirà el Dia de Sant Joan capvespre, on confia córrer a nes Pla, tal vegada, com ell mateix explicava ahir dematí, per darrera vegada. L’any qui ve, possiblement, ja no sortirà.

Després d’en Toni Bosch, els cavallers més veterans són en Miquel Moll Benejam, de Son Felip, que amb 84 anys precedirà en la comitiva al caixer senyor el Dissabte de Sant Joan. I en Joan Fedelich, de Torretrencada, que té 83 anys i té previst sortir els dos capvespres.

Pel que fa al cavaller més novell, ell serà en Pere Fuster Gomila, amb només 8 anys, del lloc de Santa Maria de Calòritx. Son pare, Toni Fuster Pons, el va inscriure ahir mateix, perquè participi, com és habitual, en la segona tanda de les festes.

Les dades de participació d’enguany confirmen la tendència dels darrers anys, en el sentit que la primera tanda, que solia ser la més nombrosa, va perdent efectius. En canvi, el Dia de Sant Joan dematí, que solia ser la més escassa en nombre de cavalls, cada vegada en té més, encara que, açò sí, sense arribar encara a la xifra més elevada que segueix sent el dia 24 capvespre, per davallar a nes Pla.

Aquest increment en el nombre de cavallers i cavalls durant el matí, sembla que s’accentua pel fet que enguany s’estrenaran més cavalls que de costum. Animals que ja faria un o dos anys que sortirien a la festa, experimentaran enguany per primera vegada. A més, també es té en compte que podrien afectar els dos anys que no hi ha hagut festes, encara que els genets confien que no suposi cap trasbals per als cavalls.