En una primera fase, la visual, el jurat avalua la imatge que ofereix cada fogassa, des de l’externa amb la conna, a la interna | Josep Bagur Gomila

TW
3

Cinc formatges curats i cinc semicurats, tots ells artesans, aspiren aquest dijous al XXI Premi a la Millor Peça de Formatge Mahón-Menorca, després que el jurat del certamen valorés aquest dimecres les 61 fogasses que enguany s’han presentat al concurs que convoca cada any el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Mahón-Menorca.

Conquerir la vista, l’olfacte i el gust dels deu membres del jurat. Aquest és l’objectiu de les 34 peces de formatge semicurat i les 27 de curat que han presentat 35 de les 40 formatgeries que estan inscrites en la Denominació d’Origen. Una xifra que demostra una participació del 88 per cent dels fabricants, menor però molt similar a la de l’any passat. Llavors, 38 productors van presentar 69 fogasses, 38 de formatge curat i 31 de curat.

Un tast amb nivell

El jurat està format per deu persones. Cinc van valorar els 27 formatges curats, i els altres cinc, els 34 semicurats, i com apuntava Montse Marquès, una de les encarregades d’avaluar la qualitat dels productes, la tasca no va ser senzilla.

A l’hora de valorar cada fogassa, cada jutge ha de tenir en compte diferents factors. Primer de tot hi ha la fase visual, on s’observa l’aspecte de la conna, la tonalitat, si té les marques del fogasser, com és la banda d’enfosquiment a l’interior, el color de la pasta, si està premsada o no, si té ulls, o un tall correcte i sense defectes, com ara cavernes o trencs.

En un segon estadi s’estudia l’olor del formatge, analitzant els aromes que desprèn i com es percep; i en una tercera fase s’avalua en boca. Per una banda, el jutge es fixa en la textura, si és un formatge semicurat pot ser més pastós; si és curat, més sec. I es valora «el sabor i l’aroma i les sensacions intrabucals que deixa», detalla Marquès. Per últim, es puntua la persistència i el gust residual en boca, és a dir, el temps que el gust que queda, si «és agradable, massa àcid, salat o tal vegada més picant.»

A partir d’aquí, cada un dels cinc membres del jurat atorga una puntuació del 0 al 10 i del recompte final sortiran els guanyadors. Els dos primers premis rebran 750 euros i un trofeu de premi. Dia 16 de juny es faran els tasts de formatges dels formatges amb Denominació d’Origen Mahón-Menorca.