El congrés s'ha presentat aquest dilluns a les instal·lacions de Sa Granja.

TW
0

La primera edició del Congrés de Periodisme Gastronòmic de Menorca comença a agafar forma. L’esdeveniment, per al qual s’espera la participació d’unes 250 persones, va ser presentat al Centre de Capacitació i Experiències Agràries de sa Granja (Maó) per David Baret, Pep Pelfort, Gonçal Seguí i Josep Pastrana, integrants de l’associació Leader Illa de Menorca i de l'Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears.

El congrés està emmarcat dins del programa d’activitats de Menorca Regió Gastronòmica Europea 2022 i tindrà lloc a la Sala Multifuncional des Mercadal del divendres 7 al diumenge 9 d’octubre, tal com va començar explicant David Baret. La cita s’adreça a tots els professionals nacionals i internacionals del sector i es diferencia d’altres congressos per la forma en què s’explica el món culinari: «Congressos de gastronomia n’hi ha moltíssims, però nosaltres volem posar als periodistes a parlar i explicar en lloc dels cuiners», expressa Pep Pelfort.

Segons Pelfort, un dels principals punts de conflicte a la crítica gastronòmica actualment és la «dificultat» dels periodistes freelance per poder dur a terme la seva feina, ja que existeix una «falta d’independència» originada, en part, pel fenomen dels influencers i les xarxes socials. «Les crítiques culinàries estan pràcticament comprades», apunta.

Un altre dels punts a destacar durant la celebració del congrés serà el producte de qualitat que ofereix Menorca, impulsant valors propis com la «sostenibilitat, la gastronomia saludable i circular i el km 0», tal com detalla Gonçal Seguí.

Finalment, Josep Pastrana va concloure subratllant que es tracta d’una iniciativa «totalment innovadora» que ajudarà a «allargar la temporada turística» fins a la tardor. «Es tracta d’un programa cabdal per a Menorca i serà el primer congrés de molts», recalca en Pastrana.

El congrés constarà de blocs matinals i vespertins que acabaran en una taula rodona. El principal objectiu del congrés és acordar una declaració de principis ètics a subscriure pels ponents que quedarà batejada públicament com «Declaració Menorca 2022».

L’organització ja ha confirmat l'assistència d’una sèrie de ponents de reputació nacional i internacional. A més, de cara a setembre s’anunciaran més noms.

Aquelles persones interessades en la cuina podran assistir al congrés inscrivint-se a través de la web de Menorca Regió Gastronòmica.