TW
0

Hi ha moltes ganes de festa as Mercadal. I s'ha notat, després de dos anys de pandèmia, les festes de Sant Martí s'han viscut amb molta intensitat.

Després de la jornada del dissabte, en la que les celebracions es van allargar fins a la matinada amb les completes a l'església de Sant Martí i la beguda a l'ajuntament, aquest matí la festa s'ha reprès de bon hora. A les 8.30 el grup de joves de la banda de música s'ha encarregat de despertar als veïns amb la diana que ha recorregut els carrers centrals del poble.

Un cavall bota a la plaça Constitució, després de recollir la canya | Josep Bagur

Mitja hora després, el fabioler, Francesc Gomila, ha començat el replec de caixers, mentre sonava el tambor i fambiol. El primer en incorporar-se a la colcada ha estat el jove Marc Pons Villanova, caixer sobreposat, i els darrers han estat els altres membres de la junta: el caixer pagès Antoni Bosch, la caixera casada, Lena Taltavull; el caixer capellà, Francesc Camps; i el caixer batle, Jordi Pons.

Noticias relacionadas

I així, amb tota la comitiva formada, l'epicentre s'ha traslladat a la plaça Constitució, on per segon dia consecutiu els mercadalencs han pogut gaudir d'un nou jaleo, que ha començat devers les 11 del matí. Al primer moment no hi havia tanta gent a la plaça, però a mesura que passaven les hores, fins a la darrera volta, la de l'entrega de canyes verdes als caixers, s'ha anat acumulant més gent. Els assistents, desafiant la imponent calor d'aquests dies, han gaudit i xalat amb el jaleo, amb la música de la banda des Mercadal.

Després de més de dues hores i mitja de jaleo, a les 13.40 hores, el caixer sobreposat ha recollit la bandera de les festes a la tribuna on estaven els músics en el moment que es començava la volta per fer entrega de les canyes verdes amb culleretes als caixers i cavallers, amb l’esvalot i càntics dels presents a la plaça en un moment en què la festa aconsegueix la màxima expressió de sentiment i emoció.

La festa ha seguit amb la celebració a l’església de Sant Martí de la missa oficiada pel caixer capellà Joan Francesc Camps, amb l’assistència dels caixers, cavallers i autoritats, per continuar amb la recepció als membres de la qualcada i el poble a la Sala, moment en què el caixer sobreposat van entregar la bandera al batle. Acabada la recepció, la qualcada ha acompanyat al caixer batle i al caixer capellà als seus domicilis per acomiadar-los. Per la seva part, el fabioler ha protagonitzat el darrer toc de fabiol, amb el desig de celebrar l’any que ve un altre Sant Martí.

Festes tranquil·les

Les festes d’enguany s’han desenvolupat amb normalitat i sense incidències destacables, han estat unes festes tranquil·les. En aquest sentit, s’ha de dir que Creu Roja ha realitzat deu assistències lleus a persones per trepitjades de cavalls, entre altres.