TW
0

Una llarga succesió de cotxes arribava a l’entrada de Fornells a les 16.30 hores, just quan començaven a sonar els primers repics de campana i es sentien els coets que es llançaven en l’aire per donar inici a la festa. Eren els indicadors de la calma i la tranquil·litat, ja que tots hi acabarien arribant al primer toc de fabiol.

A mida que un començava a endinsar-se pels carrers del poble, l’ambient de festa es feia notar cada vegada més amb la presència els gegants des Mercadal i Fornells, Martí i Maria, els quals ballaven al so de les cançons que tocava la Banda de Música des Mercadal, dirigida per Litus Arguimbau.

El batle entrega la bandera a la caixera sobreposada. Fotos: Gemma Andreu

El fabioler motiva el silenci

Tot just havien passat les 17 hores, el fabioler, Isaac Triay Moll, es dirigia cap al Local Social de l’Ajuntament amb la caixera fadrina, Alba Llull, per a l’acte de l’entrega de la bandera.

Una vegada allà, tothom va fer silenci per un instant. La figura del fabioler imposava pel simple fet de què, dos anys més tard, el moment es tornava a repetir. El fabiol feia acte de presència i la gent celebrava escoltar de nou la seva melodia.

Noticias relacionadas

A partir d’aquest punt, començava el replec de la resta de caixers i cavallers que formaven la qualcada. Al principi, la gent s’animava a seguir el recorregut. Tanmateix, la calor no donava treva i poc a poc decreixia el nombre de persones que acompanyaven als cavalls.

Així doncs, pràcticament tothom va anar a cercar la frescor de la brisa marina que entrava pel Passeig Marítim, just al costat de la badia. Allà, ben fresquets, esperarien als cavalls amb un poc d’animació musical.

Després de donar tota la volta pel poble, qui diria que els darrers acabarien sent els primers. I és que la caixera batlessa, Lali Garriga, va ser l’última en sumar-s’hi a la qualcada, però es va acabar convertint en la vertadera protagonista. Al voltant de les 18.15 hores va arribar el moment en què el batle des Mercadal, Francesc Ametller, encara convalescent per culpa de la covid, va lliurar-li la vara d’autoritat a la caixera batlessa.

Una gran ovació es va fer sentir al carrer de ses Escoles, des d’on tota la colla de cavalls es va dirigir juntament amb la resta d’autoritats cap a l’església parroquial per celebrar les solemnes completes en honor de Sant Antoni Abat.

Repartides les candeletes i acabat l’acte religiós, es posava en marxa l’acte culminant de les festes patronals. Els habitants de la pedania i tots els visitants es disposaven a gaudir del tradicional jaleo a la plaça de s’Algaret.