Els visitants es poden sumergir de ple en la cuina tradicional illenca gràcies a la gran varietat d’eines presents. | Gemma Andreu

TW
0

«La cuina és el cor de la casa menorquina», afirma Llucia Pons, gestora cultural de Sa Cooperativa del Camp de Menorca i una de les organitzadores de l’exposició ‘La cuina dels oficis’. Des del passat dijous 11, el Centre Artesanal de Menorca, ubicat al municipi des Mercadal, acull una de les mostres centrals d’aquest estiu: ‘La cuina dels oficis’. Aquesta exposició ofereix un viatge al passat amb la cuina menorquina com protagonista.

La mostra planteja un recorregut a través de la història de tots aquells objectes artesanals, els quals han servit per cuinar o fer altres treballs casolans. Aquests es refereixen a utensilis que han acabat originant oficis especialitzats. D’aquest mode, s’analitza quin paper ha adquirit la cuina a la casa menorquina, el qual ha anat evolucionant al llarg dels segles.

gg210822080 (12).jpg

«Realment, els artesans han estat presents des de la prehistòria fins avui en dia», comenta Llucia Pons. Segons la gestora cultural, aquesta exposició respon a «la necessitat de dur a terme una recerca històrica completa», la qual dona com a resultat aquesta «unió entre estris    i artesans».

Els costums canvien

Emmarcat dins del mandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia, la mostra es centra en presentar    «un espai de relació d’on han nascut molts d’oficis artesanals» que encara es conserven a l’illa en l’actualitat.

gg210822080 (2).jpg

Noticias relacionadas

I és que tal i com expliquen els seus coordinadors, els referents artesanals es remunten des de la prehistòria fins els nostres dies. Algunes de les seves labors han estat presents en un moment o un altre a la cuina: fer llatra, els sabons, les melmelades, el pa, tallar el tabac amb el sitar, triar els llegums...

L’evolució també és notable en quant a les funcions de la cuina a la llar de la societat illenca. Al segle XVII podíem arribar a trobar-hi llits i tot, però es va anar deslliurant de la seva multifuncionalitat a mida que avançava el temps. La configuració de nous espais domèstics, com la caseta o la porxada, són un bon exemple d’això. Així doncs, s’aprecia una millora tant en l’aspecte de «l’organització» com de «la comunicació» de l’habitatge, en paraules de Llucia Pons.

gg210822080 (24).jpg

La posada en valor dels oficis artesanals impulsa la divulgació del seu llegat, la seva promoció i la seva comercialització. Aquestes tres accions tenen com a objectiu donar una empenta a l’artesania menorquina contemporània, la qual també té el seu espai a la mostra amb un petit recull de propostes d’estris elaborats per artesans en actiu.

‘La cuina dels oficis’ és una realitat gràcies a la producció de Fundació Foment del Turisme de Menorca i el Centre Artesanal de Menorca, entitats que compten amb la col·laboració del Museu Principal de Ciutadella - Can Saura, el Museu de Menorca i el senyor Gabriel Llambias Estivales, qui ha cedit la immensa majoria de les peces. L’exposició tindrà les les seves portes obertes al públic fins el pròxim mes d’abril de 2023.