Els assistents van participar en una visita guiada de l’exposició «El gust de Menorca», a càrrec de Pep Pelfort (a la foto) i Muns Anglada | Gemma Andreu

TW
0

Unes 125 persones participen en el I Congrés de Periodisme Gastronòmic, que comptarà amb diverses ponències i dues taules rodones en sessió de matí i capvespre a la Sala Multifuncional des Mercadal. Aquest divendres va tenir lloc al Museu de Menorca, a Maó, la recepció de benvinguda als vint-i-un ponents, a més del Dr. Abdulrahman Almosa i Ibrahim Alsini, de la Comissió Culinària del Ministeri de Cultura d’Aràbia Saudita, entre altres.

El president de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears (Apegib), Bep Al·lès, va destacar l’ajuda i la coordinació de Pep Pelfort, juntament amb David Baret, així com el suport del Programa Leader Menorca i del Consell insular en l’organització d’aquest primer congrés. «Tenim moltes coses a xerrar, a debatre, a aprendre i a proposar especialment per a l’Illa, que és Regió Europea de la Gastronomia. Tenim una cuina amb la petjada de moltes cultures, som molt més que la caldereta de llagosta», va assegurar.

El conseller de Cultura Miquel À. Maria va referir-se al periodista i escriptor Vázquez Montalbán, amb un gran coneixement de la cultura gastronòmica que va projectar en un dels seus personatges, Pepe Carvalho, el qual va dir que a ell, el que li agradava era menjar i que escriure sobre gastronomia era transformar el menjar en paraules. Va assenyalar que el menjar és un acte social i segons la seva arrel indoeuropea també significa incorporar a un mateix, també està lligat a l’expressió amb la qual manifestam amor cap a un fillet o filleta com és «me’l menjaria» o en castellà «está para comérselo». «Menjau-vos Menorca aquests dies, se la facin seva, masteguin, beguin, mengin tot allò que la nostra Illa pot oferir-los fins que formi part seva», va dir als presents.

El conseller d’Economia Josep Pastrana va expressar la importància d’aquest congrés de periodisme gastronòmic pel fet de reunir professionals espanyols, escocesos, grecs, entre altres, i tenir els menorquins l’oportunitat d’oferir el patrimoni gastronòmic de l’Illa.

Després, els presents van assistir a una visita guiada de l’exposició «El gust de Menorca», a càrrec de Muns Anglada i Pep Pelfort.