La torre de Rambla torna a lluir una vegada restaurada | Javier Coll

TW
2

Les obres de restauració i consolidació de la Torre de Rambla, entre les cales de sa Torreta i es Tamarells, en el Parc Natural de l’Albufera des Grau, a Maó, ja han finalitzat. De fet, aquest dimecreses va signar l’acte de recepció ente el Consell insular i l’empresa constructora Conrado y Asociados, de Sant Lluís, que ha executat el projecte per un import total de 256.254 euros finançat per l’Impost de Turisme Sostenible del Govern balear.

Les obres van començar fa més d’un any, concretament el setembre de 2021, amb la direcció de l’arquitecte Miquel Àngel Aspeteguía, a més de la participació de l’arquitecte tècnic director d’execució de l’obra, Joan Camps, l’arqueòleg encarregat del seguiment Bruno Parés i la restauradora Sílvia Soler. La paralització del procés de degradació de la torre de defensa costanera, amb una antiguitat de 220 anys, ha estat l’objectiu principal del projecte, amb la consolidació dels elements estructurals, per tal d’impedir la pèrdua irremeiable d’alguns elements constructius. D’aquesta manera s’han garantit les condicions de seguretat i estabilitat imprescindibles d’un immoble que s’aixeca imponent en un espectacular lloc costaner i que presenta un ús museístic exterior i de valor paisatgístic.

Les obres han consistit en la reparació de la totalitat de les interrupcions en el recorregut de la torre a causa de la caiguda dels elements constructius. Una de les característiques ha estat la reutilització del major nombre de pedres originals que s’havien desprès de la torre i que s’han pogut recuperar, a més d’emprar un morter de calç i eco putzolana entre la resta de pedres del parament exterior. El resultat d’aquesta actuació no ha estat una reconstrucció uniforme quant a l’estètica visual, sinó que les noves pedres i materials utilitzats es distingeixen de la resta de l’edifici que s’havia conservat. A més, la majoria dels treballs s’han fet de manera pràcticament manual, com la neteja de la cisterna i la reconstrucció dels diferents paviments.

Les obres de rehabilitació de la torre han permès la consolidació dels elements estructurals i la recuperació del parament exterior que havia patit un greu deteriorament pel pas del temps | Javier Coll

Paralització

Les obres de restauració i consolidació de la Torre de Rambla van estar paralitzades durant unes setmanes durant el primer semestre d’enguany, davant la necessitat de respectar època de nidificació de les aus en el parc natural. Després les obres van continuar amb el trasllat de materials mitjançant un helicòpter, davant les dificultats de l’accés per terra.

La Torre de Rambla, construïda entre 1799 i 1802 durant la tercera i darrera dominació britànica de l’Illa, s’inclou en les denominades ‘Torre Martello’, inspirades en unes torres de planta circular de Còrsega, encara que en 2015 l’arquitecta Mónica Fernández va atribuir el seu origen a les antigues torres de guaita menorquines.