El bot de salvament ja completament restaurat | Ajuntament des Mercadal

TW
8

Després de quinze mesos en què s’hi han dedicat moltissimes hores de feina, l’Ajuntament des Mercadal anuncia que s’han acabat les obres de la restauració del bot de salvament de Fornells.

La restauració ha estat integral per part del mestre d’aixa de Drassanes Verat S.L. de Ciutadella i dirigida per l’enginyer Naval Jose Maria Ulldemolins. El bot és de llenya. S’ha canviat la llenya de la quilla, de la roda, de les quadernes, del folre del casc i de la coberta, del suport del motor, també el codaste. S’han canviat una gran quantitat de perns i puntes.

En el procés s’ha decapat, sellat, pintat i barnitzat tot el bot. S’ha instal·lat un nou motor principal amb el seu eix i l’hèlix a popa, es manté el motor secundari també a popa i a més s’ha instal·lat una nova hèlix i motor lateral elèctric a proa per millorar la navegabilitat. S’ha instal·lat de nou tota la instal·lació elèctrica i de buidatge d’aigua.

Procés de restauració del bot de salvament de Fornells | Ajuntament des Mercadal

L’Ajuntament està tramitant la nova llicència definitiva. De fet, aquesta setmana passada va navegar de Ciutadella a Fornells i ha pogut participar amb el trasllat dels Reis Mags a Fornells.

La restauració ha costat 142.000 euros, dels quals 100.000 euros han estat amb els Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) i de l’aportació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de Balears (Fogaiba) a través de l’associació Leader. La resta, 42.000 euros més el cost de la redacció i la direcció, han estat aportats per l’Ajuntament.

Des del Consistori comenten que «la història d’aquest bot i el seu valor patrimonial han justificat aquesta important inversió i esperem que aquesta restauració tingui una llarga durada. Un bot que ha salvat vides i que forma part de la imatge ja típica del port de Fornells». El batle Francesc Ametller afirma que «voldríem poder emprar el bot a llarg de tot l’any, no sols pel Reis o el Carme, estudiarem amb altres entitats els possibles usos». El vaixell permet que nou persones hi puguin navegar.