Sílvia Penalva, durant el concurs | Gemma Andreu

TW
1

El xef José María Borrás, de l’Agroturisme Santa Mariana, a Alaior, ha guanyat el primer campionat d’elaboració de peix descartable, celebrat en el marc de la fira Horeca Menorca. La competició va tenir lloc aquest dijous, el segon dia de fira.

El jove cuiner, que anteriorment ja havia guanyat altres certàmens gastronòmics, es va imposar en la final celebrada al Recinte Firal de Maó, a la qual van arribar sis dels vint participants inscrits.

Borrás va guanyar el concurs amb una boga cruixent en farina de kalamata, textures de ceba blanca menorquina, perles d’avellana i maonesa de fonoll marí. Un plat que el president del jurat,  el xef amb estrella Michelin Koldo Royo, va valorar com a «molt saborós, amb moltes petites elaboracions per treure el màxim profit dels productes», gràcies a unes grans aptituds, «és tenaç, té bona mà i molta tècnica, ja l’hauria volgut tenir jo a la seva edat».

Noticias relacionadas

Segons Royo, aquest va ser una de les «cent trenta receptes presentades al concurs», i que el jurat va destriar fins a tenir les sis finalistes.

El segon classificat va ser José Antonio Guerrero, que va preparar una bacoreta wellington 2.0, i la resta de participants van ser Sílvia Penalva, amb un plat que titulà «El gató que va viatjar a Orient»; Fabio Tullini que va fer una morena confitada amb maonesa de pil-pil amb carxofes i peres caramel·litzades; Noé Arbós, amb un sashimi amb rave i aire de flor de saüc; i Douglas José Carpio, que va elaborar un kebab de cavalla. Uns concursants que Royo va veure amb «molt de nivell».

El gran objectiu del concurs era fomentar l’ús gastronòmic de peixos que temps enrere eren tradicionals, però que han minvat el seu valor culinari. De fet, aquest esdeveniment comptava amb el patrocini de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear, amb un llistat d’espècies concretes: congre, besuc, morena, oriola, bacoreta, pop blanc, boga, cavalla, polido, pota, gató, alatxa i sorell. Els dos primers classificats accedeixen a la gran final d’Horeca Balears, el 19 d’abril a Mallorca, on competiran amb els guanyadors dels concursos de la resta d’illes.