L’equip GPCM amb Raúl Petrescu, Aina Gilabert, Roser García i Joan Denclar participant ahir en l’aeròdrom Son Albertí, de Mallorca | CAIB

TW
2

L’equip GPCM, d’estudiants de quart d’ESO de l’IES Pasqual Calbó i Caldés de Maó, ha estat el guanyador a Llucmajor, Mallorca, de la jornada regional CanSat que s’ha celebrat per primera vegada a les Illes. La competició consisteix en el llançament d’un satèl·lit simulat que ha d’estar dissenyat i construït dins una llauna (can en anglès) i d’aquí li ve el nom CanSat, satèl·lit en llauna.

El proper 19 de maig Joan Denclar, Roser García, Aina Gilabert i Raúl Petrescu, junt amb el seu supervisor, el professor de Tecnologia Juan Carlos Gavari, l’equip GPCM, representarà les Balears a la fase nacional d’aquesta mateixa competició a Granada, i d’allà sortirà l’equip classificat per a competir per Espanya a la final europea al juny.

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, acompanyat d’altres autoritats i membres de la comunitat educativa ha assistit als llançaments dels CanSat de Balears. En aquesta fase regional d’aquest dilluns participaven 24 equips de 10 centres de les quatre illes.

Experiment d’enginyeria

Els alumnes han simulat durant mesos un projecte espacial real, treballant en equip per imaginar, construir i llançar el seu CanSat, una simulació d’un satèl·lit real integrat dins el volum i la forma d’una llauna de refresc.

A la jornada de l’Aeròdrom de Son Albertí, els més de 150 alumnes van  llançar dos coets, en els que prèviament s’havien ubicat sis CanSat a cada coet i també van comptar amb el suport d’una avioneta que realitzava medicions. Els coets emprats assoleixen una alçada d’uns 400 metres i en aquest moment començava la seva missió. Durant la caiguda els equips realitzaven un experiment científic o una demostració tecnològica a més d’aconseguir un aterratge segur i analitzar les dades recopilades. Tots van haver de fer també una explicació del que havien preparat, defensant els seus projectes davant un jurat a la Universitat de les Illes Balears. Els participants són estudiants interessats en les assignatures de ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques -anomenades STEM per les sigles en anglès-.

L’Ajuntament de Maó, l’AMPA de l’IES Pasqual Calbó i Caldés, Conversia, Binary Menorca, Sintor Tien 21 i Intech 3D han estat patrocinadors de l’equip GPCM per afrontar els costos de hardware, eines i despeses de viatges fins a Mallorca.