Imatge d'arxiu d'un dels festers d'anys anteriors. | Josep Bagur Gomila

TW
3

Vigília de Sant Joan garantida de bulla i festa dissabte vespre, quan caigui el sol, a Ciutadella. El fet que enguany es dobli el número de festers autoritzats per l’Ajuntament de Ciutadella– passant dels sis del 2023 als dotze d’enguany– demostra que les ganes de bulla a Ponent són molt grosses i que la intensitat d’aquesta nit de foqueres serà màxima a Ponent, ciutat que es convertirà aquests pròxims dies en la capital de la festa.

I és que a més de festers clàssics com els de Calós, Cercle Artístic, carrer General Morera, Casino 17 de Gener, Parròquia de Sant Rafel o Plaça Nova, s’hi sumen també Sa Quintana, Niki’s, s’Oficina, Ulisses, Reno o Temptacions.

A més també hi tornarà a haver festes de carrer, fins a set, sumant 19 punts de bulla a la ciutat; els Tramuntana a Plaça Nova, Arrels de Sant Joan a la placeta des Be, veïns dels carrers Gustavo Mas, Glosador Vivó i Plaça Federico Pareja, junt amb els tres clàssics de la nit ciutadellenca, la batucada dels ‘Esclat’, les havaneres i ranxeres dels ‘Feim Poble’ i el ritme santjoaner d’alguns joves músics amb els seus instruments.

Associació Esclat

La batucada de l’Associació Esclat ha irromput amb força els darrers anys en la vigília de Sant Joan i un any més tornaran a animar el carrer a Ponent. Grup que va nàixer ara fa 20 anys i molt sol·licitats per tota l’Illa, sortiran dissabte vespre, a les 21 hores, des del Bastió de Sa Font, dirigits amb el seu xiulet per Pere Llorens.

Noticias relacionadas

Amb una vintena de presents en la batucada, d’entrada sonaran «els mateixos temes de sempre» diu Neus Moll, dels ‘Esclat’. «La veritat és que de cada any notam que més gent ens segueix i sobretot també molts de visitants de fora», assegura, a punt ja per tornar a treure els tambors que facin tremolar els carrers i les places de Ciutadella.

Cantaires de ‘Feim Poble’

Agafant d’alguna manera el relleu ‘sense voler’ dels recordats ‘Fru-Frús’, el grup de músics i cantaires de Ciutadella, ‘Feim Poble’, tornarà a sortir per recórrer els carrers de Ciutadella, principalment els llocs on es fan festers, tot cantant un repertori de cançons populars i adaptacions pròpies per tal d’ambientar el començament de Sant Joan.

La seva posada en escena serà a les 21:30h, des del Cercle Artístic, on van nàixer i on faran tot el repertori al complet. Després s’endinsaran ja dins la festa, dirigits per Luci Gregori, qui recorda que «fa vuit anys que rodam pel poble perquè primer cantàvem al fester del Cercle només», ens conta d’aquest grup nat de dins s’Estudiantina. «Eren pocs mesos i la gent es quedava amb ganes de cantar i vam decidir muntar el grup de cantaires, ‘Feim Poble’», explica la seva directora.

Enguany sortiran al carrer amb deu guitarres, una bandúrria i instruments de percussió, amb un grup format per homes i dones. «Devem ser uns seixanta entre tots i a la sortida s’hi afegeix més gent normalment», explica, feliç de l’acceptació que tenen any rere any a la vigília de Sant Joan. «Cada any ens reclama i acompanya més gent», afegeix, tot recordant que l’any passat– a més dels temes de sempre i coneguts que agraden a tothom–, van fer un tema propi que es diu ‘Feim Poble’, amb lletra de Pep Gener i música de la mateixa Gregori.

El grup de joves músics

Colla de 40 músics que– tot i ser o haver estat a la Banda de Música res a veure té amb aquesta– surten de forma individual cada any des de la plaça Federico Pareja, devers les 21:30h més o manco, fent ruta per places i carrers de Ciutadella, «per donar un poc d’ambient de festa», diuen. El repertori que sonaran és el de cada any: «Una majoria de temes populars festius i amb algun icònic que ja hi forma part. I tenim molt sentit al repertori habitual de les festes de Sant Joan», ens expliquen.