Les receptes que triomfaven a l’Illa durant el segle XVIII

Editen el manuscrit que recull l’elaboració de 251 plats de la cuina tradicional menorquina

El restaurant 7 Portes, de Barcelona, va acollir fa uns dies la presentació del llibre «Receptari Caules. Cuina menorquina del segle XVIII». A la fotografia, d’esquerra a dreta, Joan Pons, Toni Massanés, Pep Pelfort, Francesc Solé Parellada, Anna Font i Oriol Magriñà.

TW
0

El Receptari Caules, el manuscrit que conté 251 receptes de la cuina menorquina del segle XVIII en què es documenta per primera vegada la salsa maonesa, ja forma part de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana, una iniciativa editorial que compta amb el suport de Fundació la Caixa i la col·laboració d’Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Carulla.

La importància del Receptari Caules rau en que permet entendre l’evolució de la cuina menorquina i també mostra el tipus de menjar que hi havia a les cases de la burgesia menorquina del segle XVIII. Es tractava d’una gastronomia que conservava les arrels de la cuina popular i conventual i, per altra banda, incorporava una forta influència de les elits europeïtzants de l’època.

Les 251 receptes de cuina d’aquest manuscrit d’ús domèstic, que va pertànyer a una casa benestant de Maó de fa més de dos-cents anys, inclouen nombrosos i diferents ingredients, que van des de carns i peixos fins a plats elaborats de forma sofisticada que es servien en banquets de l’alta societat.

Aquest llibre és el típic manual de cuina que les mares donaven a les seves filles com a guia per gestionar la llar, per la qual cosa es van anticipar a la proliferació de les llibretes de receptes que les mestresses benestants començarien a escriure al segle XIX.

Per altra banda, l’obra presenta la particularitat que no només reflecteix les característiques de la gastronomia d’una època determinada, sinó també mostra els canvis socials d’aquell moment històric. Un d’aquests canvis que va marcar l’època històrica és l’accés de forma progressiva de les dones burgeses a la cultura i l’educació.

Salsa de peix crua

El valor històric del Receptari Caules és que documenta per primera vegada la salsa maonesa, que apareix en el manuscrit amb el nom de «salsa de peix crua». La referida menció és la més antiga que s’ha localitzat fins ara i confirma l’origen menorquí de la maonesa, a diferència d’altres versions que situen el seu origen fora de l’Illa. El receptari indica que la salsa, que s’emprava tant per acompanyar el peix com per a plats de bullit i carns blanques, era la preparació que posteriorment es difondria, per exemple, a França el 1811 amb el nom de poulet mayonnaise.

La publicació del «Receptari Caules. Cuina menorquina del segle XVIII», el desè volum de la Col·lecció 7 Portes, representa una fita dins del projecte editorial, ja que amplia l’estudi de la gastronomia de parla catalana als menjars de les llars burgeses, un àmbit que fins ara estava poc documentat.

Un manuscrit consultat per Pere Ballester per fer el seu emblemàtic ‘De re cibaria’

Durant molts anys, Pep Pelfort, del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca, va estar cercant el manuscrit sobre gastronomia de la família Caules. Aquest receptari és un dels que fa servir l’advocat Pere Ballester el 1923 quan va publicar «De re cibaria», una barreja de receptes de «Manual de la cuinera menorquina» i d’un altre del segle XVIII, que havia de ser el «Manuscrit Caules». Després de moltes investigacions, el receptari va ser localitzat en el Fons Andrés Casasnovas i posteriorment venut. El 2022, el seu propietari Francesc Solé Parellada el va cedir al Museu de Menorca per ser exhibit a l’exposició «El gust de Menorca».