TW
0

Mai no arribarem a saber si el tauró que un tal Manolito va dir que havia vist diumenge matí a Cavalleria era real, o només un fake fruit d'una broma entre col·legues. Però com que es va prohibir el bany per precaució i la notícia va donar el bot a Madrid, n'hi deu haver més d'un a la península que es pensa que Menorca és ideal per a gravar, 40 anys després, el cinquè remake de la famosa pel·lícula de Spielberg.

Em deman també si la gent que ens visita aquests dies se'n fa una idea clara de què és Menorca. Milers de turistes agafen cada matí el cotxe per anar en processó a les platges del sud que millor sonen a fora però que menys recomanables resulten en ple agost. 1.185 vehicles aparquen alhora en boscos i barrancs d'alt valor ecològic on només se n'haurien de permetre 480 i converteixen les famoses cales verges menorquines en el més semblant a les de Benidorm. Només dos metres quadrats per usuari, l'espai just per a posar la tovallola. L'antiReserva de la Biosfera.

I què fa, o ha fet fins ara, l'administració? Permetre-ho. L'un per l'altre s'han carregat allò que amb tanta buidor veníem a fora: l'equilibri natural i el control de la pressió humana que haurien de definir qualsevol Reserva. I així, s'ha tolerat durant 15 anys que s'empri una parcel·la protegida vora Macarella per a donar cabuda a 300 cotxes i, a més, es faci pagar un peatge per agreujar el perill d'incendi. I que des de fa tres estius es dobli la cabuda a Turqueta amb un pàrquing il·legal que ningú no ha autoritzat i que, a més, dificulta l'accés dels vehicles d'emergència.

Noticias relacionadas

Si algú ho denuncia avui mateix, com va passar l'estiu passat amb els patis interiors del casc antic de Ciutadella, hi haurà corregudes a l'administració per a tancar tant aparcament il·legal i no incórrer en prevaricació.

I una altra vegada més haurem actuat a salt de mata. Sense pensar en allò que fa mal a la nostra imatge turística, i ens dóna de menjar, i sense adonar-nos que els residents ja fa anys que hem renunciat a banyar-nos en aquestes platges l'agost i que, a més, tampoc no ho podem fer en cales menys massificades perquè els replans no estan en condicions.

Ens cansam de dir que volem Reserva, però ni ens preocupam de protegir-la ni molt menys de viure-la. Només hi manca que en Manolito tengui raó i comenci a haver taurons perquè la Menorca que coneixem i volem quedi encara més desnaturalitzada.