TW
0

Ciutadella és un saloon. L'Ajuntament ha volgut convertir els seus funcionaris en un rei Carnestoltes, un disfressat estrambòtic, un Clint Eastwood de comèdia. Vol reconèixer avui entre els empleats públics algun xèrif, un bevedor de whisky o un Toro Sentado que digui «how» i aixequi la mà per saludar. Però s'ha oblidat del tafur, aquell jugador de pòquer que quasi sempre feia trampa, un paper que tradicionalment representa l'administració. Qui, sinó, ha deixat als ciutadans una dessaladora no connectada a la xarxa, un dic sense estació marítima o un servei de radioteràpia sense oncòleg pediàtric que eviti als fillets amb càncer haver d'anar a Palma? Per no parlar del teatre públic que ara fa deu anys que es va tancar a Ciutadella i que, com el museu, queda en mans del que digui d'aquí a uns mesos el futur Govern a Madrid.

Noticias relacionadas

I, així i tot, la cultura i la societat illenca continuen ben vives. Les han deixades com si fossin un petit de l'Àfrica, que ha d'aprendre a jugar a futbol sense camp ni pilota, només pigant cops a un pot o una pedra. Per açò té encara més mèrit que hi hagi col·lectius de malalts, companyies de teatre i grups de música que tornin a posar l'altra galta després de rebre la primera bufetada i segueixin endavant, amb tota la il·lusió del món. Que hi hagi associacions veïnals que es mobilitzin més que la mateixa administració per evitar que les urbanitzacions quedin sense repartiment postal. I que associacions de comerciants s'inventin teatres de butxaca a les cases i mantenguin viva la flama sense cap edifici cultural on actuar.

Ciutadella serà avui el Far West, sí, i alguns funcionaris es posaran de valent en el paper, amb bon humor i paciència, perquè no hi faltin cowbois, ni cowgirls, ni senyores amb cancans, ni indis amb ploma; però no aconseguirà fer baratar la cara insatisfeta de pomes agres dels seus ciutadans fins que no sigui capaç de donar-los un escenari real, un teatre en condicions en què hi puguin interpretar actors de ver, i no sigui necessari fer trampa...