TW
0

Ara mateix, acabat d'aixecar, pagaria uns quants euros per berenar suc de taronja, colacao calent i una torrada de pernil o fuet. Però d'altres, que són més cafeters o vegans, tal vegada no en donarien ni 50 cèntims. Tot té el valor relatiu que l'hi donem. Així posats, què val ser Reserva de la Biosfera? o com es compensa la insularitat? En aquests càlculs tenim ficats els nostres diputats al Parlament, convertits en taxadors per saber quant correspon a cada illa dels 80 milions que es preveu recaptar tot l'any amb l'ecotaxa. És fàcil fer nombres i tirar a l'alça quan es mira només una illa per separat, però no si els percentatges rompen l'equilibri que, des dels temps de l'Estatut, hi ha hagut a l'hora de repartir els fons que toquen a l'arxipèlag.

Noticias relacionadas

A Eivissa, on ja s'havien queixat pel fet de tenir un diputat menys tot i comptar amb 50.000 habitants més, ara demanen pujar del 13 al 20 per cent i, per ser Reserva, Menorca també aspiraria a assolir el 15 per cent. Però per què només el 15? per què ha de comptar més la població o les places turístiques que la protecció del territori? El més just, però, és que ambdues illes guanyin quota a costa de Mallorca; la mateixa que ara reclama a Madrid 300 milions d'euros en infraestructures ferroviàries, mentre els menorquins -que no tenim trens ni autopistes- ens conformaríem amb aconseguir els 10 milions més que l'Estat hauria de posar per assolir la tarifa plana de 30 euros en els vols amb Palma.

Per açò convé demanar que la valoració final ens sigui més favorable que les fetes fins ara, que ens han duit competències mal dotades i han perpetuat insultants anacronismes en contra del poble. O té sentit que els funcionaris que s'han dedicat voluntàriament a fer de polítics cobrin un plus mensual de mil euros, i que els diputats que fa set anys que són a Madrid tenguin dret a una jubilació d'or que nosaltres no tindrem ni fent feina tota la vida? Si el treball que han fet a les administracions valgués tant ja no importaria demanar tarifes planes ni esperar a l'impost turístic per a recaptar allò que veritablement ens correspon...