TW
0

Si no fos pel rei Roussillon de França, encara no hauríem adoptat el calendari gregorià i avui seria Any Nou. Així era fins el 1564, quan Cap d'Any se celebrava del 25 de març a l'1 de abril. Però vet aquí que van venir els anglesos i ens van empaltar el seu lèxic i tradicions: que si xoc, que si boínder, que si gin... Així que avui és, gràcies a ells, l'April Fools'Day, el Dia dos Burros gallec, el nostre veritable Dia d'Enganar. I, com a tal, toca despistar el personal amb bromes i mentidetes que no fan mal. Per un dia, ens és permès disfressar la realitat i pintar-la tal com voldríem que fos perquè algú, ingènuament, se la cregui.

És clar que la realitat és tan crua i increïble que de cada vegada costa més trobar beneits que s'empassin qualsevol ficció, i encara més si es tracta d'una innocentada. La vida no ho és gens, d'innocent. De fet, sempre és més fàcil destruir. Al nostre dia a dia, sabem què no ens agrada, què no volem, però ens costa definir i trobar tot allò que realment volem i ens omple.

Noticias relacionadas

Les institucions actuals en són un reflex. Han convertit el terme «derogar» en la paraula de moda. Avui en dia tot es deroga: la Llei turística, la del sòl, l'agrària, la Norma Territorial, el Pla d'equipaments comercials, el TIL, l'antiga Llei de símbols; es vol derogar la reforma laboral, el nivell 33... I, com que tot aquest edifici legal havia estat aixecat pels altres, el PP, és fàcil fer-ho. La dificultat més gran, però, ve a partir d'ara, ja que toca construir una proposta, un model, una idea de Menorca que sigui compartida per tots, quelcom que no s'hagi de derogar mai. Superar el debat etern d'una illa carregada d'eslògans (Reserva, Talaiòtica...) però necessitada de realitats. Ja ho deia Gabilondo: «Menorca quiere turismo sin turistas», i ara açò només és possible un dia de broma com avui.

Aquest és el repte. Dibuixar una realitat pròpia d'un 1 d'abril qualsevol perquè es faci present els 365 dies de l'any...