TW
0

Aviat farà sis anys que Cristian i Iara Coll, mercadalencs, van decidir tornar a Menorca i dedicar els seus coneixements a la seva passió: la cultura. Convençuts del seu poder de transformació social iniciaren un projecte pioner a l'illa anomenat Es Far Cultural, on FAR respon a l'acrònim de formació, art i recerca. Mitjançant l'establiment de sinergies entre creació, tradició i nous llenguatges artístics, duen a terme diversos projectes que, malgrat la precarietat de recursos, es troben entre els més interessants de l'illa.

A ells els devem el primer centre de creació contemporània a Menorca, un espai de residència d'artistes provinents de les arts visuals i escèniques que sota el nom Illes d'Art ha celebrat ja la tercera edició en col·laboració amb Illenc, organització dependent del Govern de les Illes Balears. Tot i que des de l'any 2017 es troben a les Cases de Montpalau (es Mercadal), un lloc estratègicament ubicat al camí de Tramuntana, el centre es gestà a l'espai de coworking que l'Ajuntament des Mercadal gestiona i que ara l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears explora com a ubicació preferent d'un centre de recursos per a artistes amb funcions similars a les d'Es Far.

Les cases de Montpalau foren en el seu origen terres pertanyents a Ferrer de Montpalau, cavaller del segle XIV que, sota el regnat de Jaume III, fou conegut per les seves justes cavalleresques a Ciutadella, on els joglars en cantaren les gestes. En Cristian i na Iara, moguts ara per altres ideals, han habilitat els espais del lloc perquè la convivència entre creadors de diferents llenguatges i disciplines germini en propostes noves sota l'omnipresent muntanya del Toro, que a poca distància observa i inspira. La casa disposa de biblioteca, espai de despatx, laboratori fotogràfic, sala d'assaigs, taller, cuina, sala i dormitoris per a quatre o cinc residents. No són pocs els artistes que han repetit experiència, a títol personal de vegades, ateses les bones condicions que hi troben per a la reflexió i l'experimentació.

Un altre àmbit en el qual Es Far ha sobreeixit és en el cicle de música i arts escèniques celebrat enguany sota el nom Arts al Nord. Per tal d'enriquir i diversificar l'oferta cultural de l'estiu desplaçant l'epicentre del municipi a la costa nord, han recuperat el teatre de Fornells, en desús, i hi han organitzat diversos espectacles que s'alternaven amb d'altres duts a terme al far de Cavalleria.

Especial menció cal fer dels projectes "La nit del viatger" o "El dia més curt", petits festivals dedicats al cinema documental i al curtmetratge respectivament que van organitzar aquest estiu al teatre de Fornells. La nit solidària, documental de Cristian Coll al voltant del poble saharauí, o La gran travessa, de Martí Riera, van permetre'ns endinsar-nos en un gènere que cada cop guanya més adeptes i que, com diu el mateix Cristian, és una poderosa eina d'aprenentatge.

Es Far cultural ha aportat a Menorca en la seva curta vida una nova visió que enriqueix l'oferta cultural i un espai del tot necessari per als joves creadors. La seva viabilitat econòmica està però compromesa i es fa necessària una reconversió. En Cristian i na Iara acumulen una experiència com a gestors d'un centre de creació contemporània que és bo tenir en compte, puix que la salut cultural d'una comunitat passa inexorablement per la protecció dels espais de creació de les joves generacions.