TW
0

Per Cromwell (Malmö 1974) és un polifacètic activista i inventor suec que té com una de les seves activitats la fotografia en blanc i negre. Des de fa un parell d'anys és també un instagramer amb més de trenta mil seguidors. D'ell s'acaba de publicar un llibre amb unes vuitanta imatges escollides i textos del poeta i assagista Vicenç Altaió (Santa Perpètua de Mogoda, 1954).

Es tracta d'una publicació de luxe feta per l'antic editor Felip Puig i la dissenyadora i fotògrafa Roser Faura que han cuidat al màxim l'edició en tots els detalls. El llibre traspassa les imatges fotogràfiques que Cromwell publica habitualment a la seva galeria d'Instagram al format clàssic del llibre en paper.

El personatge protagonista és a més un home que viatja contínuament pel món i això queda ben palès en el llibre que porta per títol "per -cromwell". El fotògraf i inventor diu que el seu objectiu és "ensenyar el món d'una altra manera".

Així, les imatges del llibre ens porten a donar una volta pel planeta cúbica en lloc de rodona. De Qatar a Londres, de Xangai als Emirats Àrabs, d'Amalfi a Arhus, de Venècia a Malmö, De Tòquio a París, de Roma a Manila... sense necessitat de passar pel control de seguretat i resseguint l'especial mirada en blanc i negre del fotògraf.

Un dels encerts d'aquesta obra és la combinació de dues mirades la de Cromwell, la principal i la d'Altaió qui, entre d'altres coses diu que «Hi ha una alta velocitat que s'atura en la imatge, el temps en la poesia». L'escriptor es pregunta si la fotografía pesa i Per Cromwell respon calladament a la qüestió amb les seves potents imatges.

Com observa el poeta autor del text del llibre, Per Cromwell "fa de la biografia dels seus peus un repertori d'imatges en continuïtat i dins la llum. Ara venen de l'airecel al paper imprès a fi que quedin fixades per la part mecànica com ho són a la paret mental del seu jo viatger".

El llibre només es troba en algunes llibreries selectes i es pot obtenir contactant amb els editors, que confessen en el pròleg que en tenir conèixement de les imatges de Cromwell publicades a les xarxes van decidir que eren mereixedores d'una edició especial. I ho han fet realitat.

per-cromwell

Per Cromwell i Vicenç Altaió

132 pàgines

Puigfaura edicions

108 euros