TW
0

Oncologia a Ciutadella

Des del mes de juliol de 2008 l'hospital Mateu Orfila té cobertes tres de les quatre places d'oncologia, però quan algun oncòleg té una baixa per malaltia de llarga durada el servei que es dona al Canal Salat de Ciutadella se n'ha ressentit. Això ja ha passat dues vegades i la darrera l'esteim patint ara atès que tenim una oncòloga de baixa des de fa uns sis mesos, Així quan ens trobam que un dels dos oncòlegs que estan actius té vacances el servei de quimioteràpia i a vegades les mateixes consultes mèdiques externes que es donen al Canal Salat de Ciutadella s'han hagut de passar a Maó la qual cosa ha provocat queixes i per part dels pacients de Ciutadella i Ferreries s'ha recordat la necessitat de cobrir les baixes o d'aconseguir el quart oncòleg.

A la vista de que d'oncòlegs en falten per tot arreu de l'Estat Espanyol, l' IB Salut ha acabat per cercar una solució realitzant un conveni amb la Clínica Juaneda i que el va presentar als medis de comunicació el passat dia 9 de març.
Sembla ser que aquest conveni s'ha fet d'espatlles als mateixos oncòlegs de Menorca i podem afirmar que no s'ha consultat a les associacions relacionades amb el càncer. També hem de dir que les pròpies associacions no disposam de cap còpia de l'esmentat conveni, però per les informacions que hem llegit als medis de comunicació i les dels propis afectats volem donar un toc d'atenció sobre alguns aspectes i proposar millores.

Pel que esteim veient Ciutadella i Ferreries sols disposarà d'oncòleg a la Clinica Juaneda de Ciutadella els dissabtes i s'establirà una rotació. O sigui que vindran varis oncòlegs amb un sistema rotatiu. Davant d'això volem destacar que si l'atenció oncològica, que a Menorca ja era precària, ara ho serà més perquè aquest servei s'ha partit en dues zones aumentant molt la discontinuïtat de l'atenció pels afectats de la zona de ponent i a més a més no creiem que el canvi continuu d'oncòleg afavoreixi gens ni mica la qualitat en l'assistència dels malalts. Per altra banda segons sembla la quimioteràpia es donarà també a la Clínica Juaneda de Ciutadella, però durant la setmana següent a la visita mèdica i sense que hi hagi cap oncòleg present.

Esteim parlant d'una de les malalties que provoquen més pors i angoixes. Per això els malalts de càncer necessitam d'una atenció continuada i l'augment de la discontinuïtat que es preveu a la zona de ponent i la rotació dels oncòlegs farà augmentar el sentiment d'aïllament i d'abandonament en que molts d'afectats pel càncer viuen la seva malaltia. Per altra banda creim que si els oncòlegs de Son Dureta vinguessin al Canal Salat cobrant hores extres es donaria un servei amb un cost econòmic més baix que amb el conveni amb una clínica privada. No entenem com oncòlegs que són funcionaris públics han de venir a treballar en una clínica privada augmentant costos i descoordinació.

No podem entendre que si en el Canal Salat disposam de una bona sala per donar la quimioteràpia, amb un personal molt experimentat ara, amb doblers públics, hem hagut de pagar les obres per fer una sala en una clínica privada que no té personal amb experiència en donar quimioteràpia i a més a més l'haurà de posar sense la presència de l'oncòleg. A més creiem que aquest conveni no està prou justificat. El fet de que un oncòleg marxi de vacances no justifica tanta despesa pública, i molt menys en un moment de crisi econòmica de llarga durada.

Per altra banda creiem que el conveni es podria aprofitar millor atès que els oncòlegs de la Clínica Juaneda de Palma, segons tenim entès, treballen a Son Dureta d'una forma especialitzada en funció dels tumors més freqüents mentre que els que treballen al Mateu Orfila atenen cadascun d'ells de forma general a tots els tipus de tumors. Per tot això volem exposar unes quantes peticions encaminades a evitar la precarietat i la inseguretat creada amb aquest nou conveni., i aquestes son:

En primer lloc voldríem que el conveni sols tingués la durada que pugui tenir la baixa de l'oncòloga que està malalta, ja que amb tres oncòlegs tal vegada una atenció mínima queda garantida i per això demanam que el Conseller Vicens Thomàs s'impliqui amb l'atenció als malalts de càncer de Menorca cercant el quart oncòleg que en el seu dia va dir que garantitzava, per així millorar la continuïtat i la qualitat del servei d'oncologia de Menorca.

En segon lloc i a partir d'ara mateix demanam que els pacients de Ciutadella i Ferreries que ho vulguin puguin ser atesos pels oncòlegs del Mateu Orfila en el Canal Salat de Ciutadella o pels oncòlegs de la Clínica Juaneda de Palma que visitaran a la clínica privada de Ciutadella.

Pel cas puntual de que en el Mateu Orfila sols hi hagi un oncòleg en actiu demanam que els pacients de la zona de ponent que així ho vulguin puguin desplaçar-se a Maó per rebre l'atenció oncològica i la quimioteràpia i que portant l'analítica feta això es pugui resoldre amb un dia i no en dos com fins ara.

Demanam que amb la màxima antelació que sigui possible, els pacients oncològics de Menorca sàpiguen quin oncòleg de la Clínica Juaneda de Palma vindrà a la clínica Juaneda de Ciutadella i amb quins tumors està treballant de forma habitual amb la finalitat de que puguem demanar una segona opinió o demanar interconsultes periòdiques amb l'oncòleg de la Clínica Juaneda que treballi de forma habitual amb el seu tipus de tumor.

Demanen que la quimioteràpia no es posi sense la presència d'un oncòleg i que, per raons de seguretat, es posi únicament al Canal Salat de Ciutadella i excepcionalment a Maó quan el Mateu Orfila sols disposi d'un oncòleg en actiu.
Que els oncòlegs del Mateu Orfila i els de la Clínica Juaneda facin sessions clíniques via Internet per intercanviar-se informació dels pacients que portaran conjuntament i puguin prendre les decisions importants en equip.

ADACMenorca
Associació Democràtica d'Afectats pel Càncer de Menorca

---------------------------------

Al señor Marc Genestar

Por mi esposa he leído la replica a usted respecto a unas declaraciones las cuales no conozco, pero lo dicho por Usted de que desde que este equipo está dirigido por el Dr. Gasulla ha crecido el número de muertos. Mire, soy enfermo de cáncer, desde más de siete años y parece mentira que usted representando a una Asociación ¿ democrática? haya realizado estas declaraciones. Lo último que necesitamos los enfermos de cáncer y familiares es perder la confianza con el equipo médico y enfermeras. Como debe saber no todos los enfermos llegan en las mismas condiciones físicas y psíquicas, unos resisten mejor o peor el tratamiento y de ahí sus resultados.

En Son Dureta, hace siete años me operaron de cáncer de pulmón no pudieron extirpar el tumor, a mi familia les dieron un plazo de tres meses, al venir a Mahón el Dr. Gasulla empezó el tratamiento de Quimioterapia sin perder tiempo en el viejo hospital, éramos todos como familia médicos, enfermeras, enfermos y familiares igual que ahora en el nuevo hospital. He tenido al Dr. Gasulla, Dra. Eruster, Dra. Diaz Dr. Carrulla, así como varias enfermeras y la temporada que nos quedamos en cuadro venían interinos de Palma a atendernos.

Con esto quiero decirle que los médicos están cumpliendo con sus obligaciones aunque las condiciones no sean las más adecuadas.

Espero que no haya metido por medio la cochina política, pues todo lo que toca se va a pique, y creo, con perdón, que usted esta más en contra de los políticos del PSOE, si es así deje su cargo y dedíquese a la política y que los médicos hagan su trabajo y cuando tenga pruebas vaya a los tribunales de lo contrario lo más honrado para los enfermos de cáncer y familiares es que se disculpe con el doctor y todo su equipo, para que recobren la confianza y continúen luchando a sobrevivir con ganas y alegría.

Rigoberto Cortes Pastor
Maó