TW
0

Dubtes sobre visitmenorca.com
Una conversa amb un client rentacar aquesta setmana m'ha fet plantejar algunes preguntes respecte la web Visitmenorcars.com d'ASHOME, i també sobre l'acció d'altres entitats turístiques de Menorca. En aquest post vull posar damunt la taula una sèrie de qüestions que m'afecten directament com a professional del sector, però que també afecten a l'interès general perquè tracta de com les institucions turístiques gestionen subvencions i altres ajuts.

A continuació descriuré les qüestions que m'han fet arribar a la conclusió de que aquestes subvencions -que pagam entre tots- no acaben al servei de l'interès comú sinó al servei d'interessos particulars. Dels següents raonaments es desprèn la sensació que algunes subvencions al sector turístic acaben essent terreny abonat a #pandereta, falta de rigor i d'eficiència econòmica.

Per què ASHOME (Associació Hotelera de Menorca) inverteix temps i doblers en una central de reserves de lloguer de cotxes?

El portal de reserves d'hotel d'ASHOME, Visitmenorca.com, ha entrat en un clar declivi en els darrers temps. La seva web s'ha anat fent cada vegada més "ronyosa" (amb perdó), i la competència a nivell de reserves és cada vegada més potent, estic xerrant de Booking.com i altres OTAs (agències de viatges online).

En el meu treball diari en el desenvolupament de webs d'hotel, he pogut constatar com alguns hotelers es queixen de les quotes d'associat mentre veuen com cada any tenen menys reserves provinents de Visitmenorca.com.

Tenc la sensació que, davant la forta davallada de reserves, els responsables del portal intenten oferir un producte complementari, hotel + lloguer de cotxes (amb descompte) per intentar "competir" amb els grans portals. Bona idea, llàstima que els grans operadors del mercat ja l'estiguin aplicant des de fa temps! Si més no, trob que açò no aturarà la pèrdua constant de "pes" del portal menorquí. La seva estratègia em sembla equivocada, ja que, per exemple, el motor de reserves d'hotel gairebé no l'han millorat gens en anys (ni tan sols té la geolocalització dels establiments!) i la web, com he comentat abans, té un aspecte molt deficient, entre altres problemes, com la competitivitat de preus.

Per què han decidit desenvolupar una eina informàtica nova per a les reserves de lloguer de cotxes, quan en podien haver emprat alguna ja desenvolupada amb anterioritat?*

A ClickMenorca.com (el nostre petit projecte online) ja fa tres anys que disposam d'un comparador de preus de lloguer de cotxes d'empreses locals.
Per fi a VisitMenorca.com han decidit posar en marxa una eina similar a la nostra. Però, per què no han comptat amb nosaltres per fer-ho?

Pels nostres coneixements professionals sabem que una de les eines que utilitza el nou sistema (Bootstrap de twitter), és molt nova (d'enguany o finals de l'any passat). Per tant, l'eina informàtica és completament nova i, a més, segurament l'ha desenvolupat una empresa de fora de l'Illa. No és fàcil d'entendre que no s'hagin plantejat utilitzar la nostra eina, CloudRentacar, una eina potent, una aplicació distribuïda, amb connexions XML, multi-idioma i multi-divisa que funciona amb molt bona conversió a ClickMenorca.com, EasyRentacar.es i a nombroses webs de clients de l'Illa i de fora! Per què ASHOME ha descartat una eina de tecnologia 100% menorquina, que ha funcionat durant tres anys amb bons resultats, i que, a més, havíem posat a la seva disposició amb unes excel·lents condicions econòmiques? Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

¿Qui ha desenvolupat la nova eina informàtica de visitmenorcars.com? Quan han pagat, qui és propietari, quina llicència d'ús té, i (sobretot) amb quins diners s'ha pagat?

En el nostre sector tots sabem els costos d'una aplicació d'aquest estil.

Qui ho ha pagat, i amb quins doblers? Em sona a subvenció, però he de reconèixer que no en tenc ni idea. Així sí, si m'ho permeteu (i sinó també) em posaré en el pitjor dels casos: que fos una eina pagada amb doblers públics, propietat d'una empresa privada i que aquesta empresa privada propietària fos també l'empresa desenvolupadora. És a dir, que una empresa hagués cobrat aquests doblers públics per desenvolupar una eina, i quedar-se-la per a ella! Açò és pura especulació, però bé: si VisitMenorca.com es beneficia de doblers públics, tindríem dret a saber-ho, no?

Aquí ve la part més dura: com poden treballar a una comissió del 10%, molt per davall del retorn de la inversió en campanyes d'Adwords, i sense comptar el cost del desenvolupament informàtic? Com poden treballar a una comissió del 10%, és a dir, pagant als rentacars menys comissió del que paguen el mateixos hotelers (12% mínim segons la font de la reserva)!?

Aquí entram en un terreny bastant pantanós, com per exemple: competència deslleial. Ara xerraré de temes que conec molt millor ja que a ClickMenorca.com l'any passat varem fer una gran inversió a Adwords per tal d'aconseguir reserves pels nostres socis de lloguer de cotxes. El meu raonament es basa en un concepte molt bàsic: No pot ser que allò que guanyes en comissions sigui inferior a allò que et costa la campanya. Clar, estàs perdent doblers… a no ser que aquesta activitat estigui subvencionada. Si açò és així (que ho ha de ser), ja ens fan massa la punyeta. Que expliquin d'on surten els doblers, i per què marginen empreses joves, professionals, innovadores i de Menorca. A més, si els doblers surten d'ASHOME, també haurien d'explicar als hotelers associats per què paguen més comissió que els rentacars per cada reserva! I, ja que hi som, que expliquin quan costa en total, dels fons que es podrien destinar a beneficiar directament els mateixos hotels (i en conseqüència la imatge turística de l'Illa). Que expliquin quin pressupost destinen a campanyes a Adwords i quin volum de reserves aconsegueixen.

A nosaltres, com a competència directa en aquesta activitat, la comissió del 10% ens ha fet molt de mal. És un cost inassumible si no tens cap tipus de subvenció, ni ajudes de cap tipus. Ja no tenim tants proveïdors, enguany no hem invertit gairebé gens. Açò ha passat després d'haver "salvat" a més d'un rentacar l'any passat (un any molt difícil per aquest sector), però bé, lògicament, tothom mira per ca seva. Si un portal et dóna reserves al 10%, perquè has de pagar més? El que no és normal, és que les coses funcionin així a Menorca. No us sembla un bon concert de #pandereta tot açò?

Algú té cap dubte que les subvencions a touroperadors només beneficien hotels en garantia, de "todo incluido"? Jo no. Encara teniu cap dubte que les empreses de rent a car s'estan beneficiant de campanyes de publicitat subvencionades, i d'un software que no han hagut de pagar? Darrerament està molt de moda entre la casta política xerrar de donar suport a la gent jove, emprenedors, etc. Però en realitat, veim con només s'ajuda als poderosos.

El pitjor de tot és que generen un apalancament en el mercat, si no hi ha manera de sobreviure, no val la pena fer res, ni innovar ni generar valor. Així ens va en aquesta illa.

XAVIER PALLICER MAJÓ
promotor de clickmenorca.com