TW

1. Valoració dels fets:
Dels més de 500 expedients d'obres i serveis que havien tramitat els governs municipals anteriors a 2011, el PP va decidir enviar-ne a la Sindicatura de Comptes un total de 17 per a què fossin analitzats. Era el mes de setembre de 2012. L'informe ha arribat en el mes de març del 2015.

D'aquests 17 expedients, 9 d'ells pertanyien al conegut com a PLA E del Govern de l'Estat que van seguir una tramitació urgent i diferent atesa les circumstàncies que regulaven aquests tipus d'obres. Totes elles van ser avalades i fiscalitzades pels organismes de control del mateix Ministeri que s'encarregà d'impulsar aquest Pla E a nivell de tota Espanya. Així ho reconeix també el mateix informe de la Sindicatura de Comptes (pàgines 12 i 13).

Dels resultats de la fiscalització dels expedients esmentats la sindicatura destaca 7 incidències administratives (pàgines 15 i 16):

1) Hi ha dos expedients on es produeix el fraccionament de l'objecte del contracte. Açò vol dir que les obres es van fer en dues fases diferents.
2) Hi ha dos expedients on hi manca especificar millor les fórmules per aplicar els criteris d'adjudicació.
3) S'ha de millorar la informació que es publica en el perfil del contractant.
4) En alguns dels expedients hi falta l'informe jurídic previ de secretaria. Tot i açò, tot el procés administratiu de les diferents obres fou supervisat per la secretària municipal i l'assessora jurídica responsable.
5) Hi ha 4 expedients on es va modificar el projecte durant l'execució de l'obra i falta concretar el procediment emprat.
6) Hi ha 3 expedients on falta justificar les millores en les obres que es van realizar.

A la majoria dels expedients es va liquidar el pagament de les obres més tard del termini establert.

Tot són qüestions de tràmits administratius, no de decisions polítiques ni de gestió dels doblers públics, perfectament subsanables.

Una vegada fiscalitzats els expedients de contractació la Sindicatura elabora un quadre econòmic on repassa el preu d'adjudicació de cada obra i conclou que s'ha produït una baixa mitjana del 13,9 % . Açò vol dir, com escriu la pròpia Sindicatura, que si el valor inicial del conjunt de les obres era de 2,4 milions, l'adjudicació definitiva es va fer per 2,2 milions, la qual cosa representa un estalvi de 200.000 euros per a l'Ajuntament (pàgina 17 de l'informe).

Així idò, com es pot comprovar no hi ha cap resolució d'alcaldia o d'algun regidor o regidora que estigui en qüestió. No es posa tampoc en dubte cap de les adjudicacions ni les liquidacions de les obres fetes. No qüestiona tampoc cap decisió de la Junta de Govern.

I jo com a exbatlle no tenc cap dubte de la feina feta en els expedients per part de la secretària municipal amb una llarga experiència professional, i també de la feina rigorosa i honesta feta com assessora jurídica per la Sra. Marta Vidal.

De totes maneres, preocupat per la possible repercussió que podria tenir el mal ús polític de l'informe en precampanya electoral , vaig telefonar personalment al Síndic de l'Àrea d'Auditoria d'Ajuntament i Entitats locals, el Sr. Jaume Ribas.

Li vaig demanar l'abast de les consideracions que apareixien en l'informe i em va confirmar que la Sindicatura aplica un patró d'anàlisi molt exhaustiu i que sol ser normal en la majoria d'Ajuntaments de les Illes que no s'hi ajustassin al 100% en totes les tramitacions administratives. També li vaig sol.licitar que demanés a l'Ajuntament un certificat de la secretària municipal que confirmés que s'havia enviat tota la documentació disponible, ja que en alguns expedients em semblava que hi faltava remetre documentació, i concretament li vaig exposar el cas de l'acta de la Junta de Govern de desembre de 2007 on es va contractar l'obra complementària dels pluvials que no estava incorporada a l'informe. Tots aquests requeriments consten en les al.legacions a l'informe (pàgines 51, 52, 53 i 54).

Per tant, no es pot xerrar en cap moment d'il.legalitats, les contractacions de les obres eren i són vàlides i ja fa anys que estan executades i pagades.

Finalment, pel que fa als dos expedients corresponents als anys 2005 (Camp de Futbol de Cala en Porter) i 2007 (Millora dels pluvials de la carretera general). Són obres complementàries per necessitats urgents que es van afegir a dos projectes legalment contractats.

De fet, en el mes de juny de 2011, en el moment de fer el relleu a l'alcaldia a favor de la Sra. Sugrañes, li vaig explicar amb tot detall les circumstàncies d'aquestes dues obres complentàries i les discrepàncies que hi havia entre l'Ajuntament i les empreses contractistes:

L'obra complentària al Camp de fubol de Cala en Porter, fa 10 anys, es va dur a terme per la necessitat urgent, entre d'altres, de reforçar la compactació del terreny, ja que anteriorment havia estat un abocador de fems. En la liquidació final de l'obra es van produir discrepàncies amb una factura presentada per l'empresa constructora que reclamava 16.000 més IVA. Finalment es va arribar a un acord per valor de 9.000 euros més IVA (pàgines 31 i 32 de l'informe).

Pel que fa a l'expedient núm. 17, de fa 8 anys, la Junta de Govern de 4 de desembre de 2007 va aprovar el projecte d'execució de les obres dels pluvials del tram Carretera Nova-Bassa Roja redactat per l'enginyer municipal amb un pressupost de 81.403,43 euros. Al mateix temps va sol.licitar a l'empresa Sociedad Regional de abastecimiento de Aguas SA (SOREA) l'execució de les obres contemplades en el projecte esmentat amb càrrec a tarifes del servei. I finalment, es va concedir a SOREA (actualment Hidrobal) fins dia 10 de desembre de 2007 per acceptar l'execució de les obres amb càrrec a tarifes del servei, transcorregut, aquest termini, s'entendran adjudicades amb les següents condicions: Termini d'execució de les obres de 15 dies a partir de la notificació de l'esmentat acord; i el director de l'obra és l'enginyer municipal (Així consta en l'acta oficial).

Com afirma l'empresa contructora contractada per SOREA per al conjunt del projecte de canalització de pluvials, les obres complementàries esmentades varen concloure a final del mes de desembre de 2007 supervisades conjuntament amb els tècnics de SOREA i també pels responsables de l'empresa SOREA a Menorca, la qual cosa posa de relleu que sí tenien coneixement formal de l'encàrrec fet per l'Ajuntament i, de fet, van executar les obres així com havia definit ia aprovat la Junta de Govern Municipal.

De fet, el nou Consistori va denegar també aquesta despesa extraordinària en el Plenari de 28 de març de 2012, en primera instancia seguint els mateixos criteris que l'anterior govern municipal (pàgines 32 i 33 de l'informe de la Sindicatura).

Per tant, la Sra. Sugrañes va tenir la informació de primera mà, i de la resta de contractacions no en podia tenir gaire dubtes ja que en les meses de contractació sempre hi participava un regidor del PP, i fins i tot a les Juntes de Govern hi assistia regularment també una regidora del grup municipal del PP.

De fet, si la Sra. Sugrañes hagués vist tantes irregularitats com diu que veu ara, ho hagués pogut denunciar com a cap de l'oposició fa 10 anys, o fa 8 anys, o fa 6 anys, o fa 4 anys, o fa 2 anys, i justament ho diu ara que hi falten poques setmanes per a les eleccions municipals. Els alaiorencs i aliorenques són molt més intel.ligents que tot aquest joc brut que en res beneficia la nostra població.

2. Valoració política.
Amb 20 anys que duc de regidor municipal mai havia patit un muntatge de demagògia política tan greu com el que s'ha publicat aquests dies passats al diari «Menorca»:

«Amaño de contratos», «La izquierda actuó con impunidad y amiguismo», «Se cometieron varios delitos», «Un caso de corrupción continuada», «Irregularidades en la gestión de Alaior». Entre tots s'han encarregat de fer una muntanya d'un gra d'arena.

I tot aquest revolt és per un informe de la Sindicatura de Comptes que conclou que hi ha incidències administratives (no es qüestionen les decisions polítiques ni l'ús dels doblers públics que foren correctes) en 15 dels més de 500 expedients d'obres i serveis que vam tramitar en els anys de govern.

I dos contractes d'obres complementàries, de fa 8 i 10 anys enrere, on hi havia discrepàncies amb les empreses contractistes, i que ja s'havien explicat a principi d'aquest mandat i resolt posteriorment.

Idò, per quin motiu es produeix ara tot aquest enrenou?: Malauradament, per embrutar la vida política local, per desprestigiar els governs d'esquerres, i per pur electoralisme d'aquells que tenen por a perdre la cadira dia 24 de maig.