TW

El fet d'haver inclòs al programa de govern del Partit Popular de Ciutadella per al pròxim mandat 2015-2019, el compromís de «solucionar de forma efectiva el procés d'obertura del Teatre des Born i recuperar el Palau Saura per a ús cultural» ha motivat crítiques i valoracions que demostren un greu desconeixement per part d'aquells que les fan.

Efectivament, el Partit Popular ha gestionat i ha donat una solució, encara que provisional, a Can Saura, un edifici que va ser comprat durant el mandat 1999-2003 (PSOE-PSM) i que mai no ha tingut cap ús ni cap activitat, ni cultural ni de cap altre tipus, en benefici de Ciutadella.

Els partits d'esquerra van encarregar i pagar 69.116 euros a la consultora ABCN Concept per a la redacció d'un «Projecte Museogràfic» amb un cost d'execució de 4,1 milions d'euros. A més, van adjudicar la redacció del projecte dia 14 de maig de 2003, o sigui, només onze dies abans de les eleccions municipals d'aquell any, en plena campanya electoral.

El Partit Popular ha gestionat i signat un contracte d'arrendament amb el Ministeri de Justícia amb una vigència de dos anys, prorrogable a dos més, per a ubicar-hi els Jutjats de Ciutadella. Un acord que suposa el cobrament d'un lloguer de 108.000 euros anuals a favor de la hisenda municipal. Qüestió que no és menor si tenim en compte la situació econòmica de l'Ajuntament.

Quin és el nostre compromís per a Can Saura? El nostre compromís és aprofitar aquests propers quatre anys per recuperar la partida de 1,7 milions d'euros que, durant set anys (del 2002 al 2009), va figurar als Pressupostos Generals de l'Estat, per a construir a Ciutadella una seu judicial nova, moderna i en condicions, o bé trobar una alternativa, igualment vàlida, a una construcció ja existent i que respongui a les necessitats del Ministeri de Justícia.

En aquests moments, una vegada signat el conveni amb el Ministeri, disposam de quatre anys per donar un ús cultural a Can Saura, ja que el contracte de lloguer amb el Ministeri de Justícia no té caràcter definitiu, sinó que disposa d'un calendari i d'uns terminis concrets.

Aquells que no van ser capaços de finalitzar el projecte museístic, les bases per al concurs, l'ordenança de preus públics, etc., no poden exigir ni donar lliçons quan el Partit Popular de Ciutadella ha actuat i està fent feina amb coherència i sentit de la responsabilitat, des d'una ferma posició de defensa dels interessos generals del municipi.

Ara disposam del temps necessari per redactar un projecte museístic com toca i que doni resposta a allò que Ciutadella demana, amb participació i fent les coses amb rigor i seriositat. Però, sobretot, que sigui un projecte tècnicament viable i econòmicament assumible i sostenible. Aquesta és la millor garantia de que perduri. Els projectes públics han d'estar ben pensats, dissenyats i han de preveure els recursos per al seu manteniment.

No volem que Can Saura segueixi per més temps tancat i que es vagi deteriorant. Per tant, donam una solució de quatre anys, temps per a gestionar una ubicació alternativa per als Jutjats de Ciutadella i fent les gestions necessàries en matèria de planejament urbanístic.

En aquest sentit, una de les opcions que valoram seriosament consisteix en situar les oficines de l'Administració de Justícia a l'antiga terminal portuària, avui ja desafectada, però que encara no pot acollir cap altre ús que no sigui portuari.

Entenem que és molt millor donar un ús i una activitat a Can Saura i aportar així uns ingressos a l'Ajuntament de Ciutadella, que mantenir aquest edifici tancat.

El nostres objectius i compromisos són ben clars: «solucionar de forma efectiva el procés d'obertura del Teatre des Born i recuperar el Palau Saura per a ús cultural». Així actuarem i així gestionarem en favor de Ciutadella.