TW

M'ha sorprès avui (ja fa uns dies) quan he repassat el diari digital «El País» i he pogut llegir la notícia que la RENFE posarà a la venda 100.000 bitllets (més que tota la població activa hivernal de Menorca) de trens AVE (mitjà de transport, barat, ràpid, eficient i col·lectiu del qual no disposem a Menorca) a un preu entre 15 i 35 euros per trajecte. Per tant un madrileny podrà fer el trajecte Madrid- Barcelona per 30 euros, Madrid-Sevilla per 35eeuros o Barcelona-València per només 15 euros.

Si fos el cas i Catalunya es declarés independent amb tot el que això comportaria (que no crec que ningú ho sàpiga), un senyor de Madrid podria viatjar a l'estranger en tren per 30 euros! Crec que tothom sap el que costa a una persona resident a Menorca viatjar fins a Barcelona, ja sigui per estudis, plaer o en el pitjor dels casos per imperatiu mèdic, amb un mitjà de transport amb similituds de característiques com ara un AVE, és a dir, amb avió, i amb descompte de resident del 50 per cent. El preu és d'allò més abusiu, injustificat, inequitable, immerescut, injust, arbitrari, inassequible, inabordable, esperpèntic, obscè, vergonyós, etc... per moltes famílies.

Sense gaire bé reflexionar-hi, les preguntes que en colpegen el cervell i que no tenen resposta són del tipus: és que nosaltres no són iguals que la resta del estat espanyol? Pot ser algú ens ha declarat independents a nosaltres (o a Catalunya) i no ho sabem i per això és tant car viatjar a l'estranger? No paguem els mateixos impostos que la resta i que després es gasten en fer la major xarxa ferroviària d'alta velocitat d'Europa? (tenim més quilòmetres de vies d'alta velocitat que EEUU, som els primers d'Europa i els segons del món després de la Xina). No se'ns compensa de cap manera pel fet que no poden disposar de cap altra mitjà de transport?

Posaran 10.000 bitllets d'avió per anar a Barcelona o a Palma o a Madrid a preus de entre 15 i 30 euros?

Hi ha alguuuuuú?