TW
0

Un mal endèmic que patim i alguns hem pagat amb la salut i per poc amb la vida a Ciutadella fa molts anys i que cap ajuntament de qualsevol color ha volgut tallar-ho de soca-rel. El fer complir les normes de civisme bàsiques i de circulació comporta que la policia local ha de sancionar repetitivament i de forma contundent aquestes accions. Uns no ho varen fer per no perdre vots si feien fer la feina com toca als agents i els altres pel que diran els ciutadans o el seu cercle polític i de relació.

Aquest problema s'agreuja a les urbanitzacions on la manca de la presència de membres dels municipals d'ençà que ens van reduir el policies turístiques i que per molt que es vulgui i es digui que el tractament pel casc urbà i les urbanitzacions és el mateix, no deixa de ser una mala excusa o una mentida políticament acceptada des de dalt la sala. Malauradament aquestes no reben el mateix tracte per part dels serveis municipals que no rep el centre urbà i per açò els ciutadans que hi habitam ens consideram tractats com a ciutadans de segona.

Ja et pots queixar a l'oficial encarregat de la teva urbanització o fer queixes davant del Consistori que quasi res canvia, donar nom i llinatges de qui tira la poda devora els fems o altres infraccions que inclòs es troben etiquetes de qui ho tira, o el propietari que té una parcel·la abandonada plena de restes vegetals, altres deixalles, rates,... Saber qui ho fa no és massa complicat a vegades clar i evident, i si les sancions fossin exemplars? Si es fes net la parcel·la i després cobrar-li al propietari?....Segur que no es farien tantes mostres de manca de civisme. Per la mateixa acció al casc urbà es posen multes exemplars mentre a les urbanitzacions el tirar aigua al carrer buidant la piscina o rentar el cotxe es fan amb tota normalitat sense cap sanció. Em faig la pregunta si les ordenances municipals són iguals al centre urbà que a la perifèria?

Però el circular en direcció prohibida es fa per tot amb impunitat sobretot velos (velocípedes) i motos, inclòs a la carretera fins a Cala Blanca i no només per la vorera ( que no és correcte) sinó a vegades envaint la calçada central. Circular sense llum quan és fosc, no respectar els semàfors, creuar els passos zebra cavalcant damunt velos creient tenir prioritat i és tot al contrari que al ser un vehicle no la té, no utilitzar cap casta d'indicador de canvi de direcció, no respectar les prioritat ni senyalitzar els canvis a les rotondes, circular de veres per la zona de vianants o voreres, no reciclar plàstics ni cartons, poda enmig dels carrers, mobles i altres electrodomèstics devora els contenidors de fems,... en hi ha un xinxer d'aquestes normes que a la nostra ciutat són paper banyat.

Esper que conjuntament amb les velos el Consistori els hagi regalat un manual de bones pràctiques de conducció i el codi de la circulació. Hauran de donar exemple amb una conducció modèlica.

No serveix d'excusa que no poden augmentar la quantitat de multes ni el seu import perquè els podrien titllar de tenir afany recaptatori. A banda de que quan està en joc vides humanes el polític hauria de deixar de banda aquest, i no només posar les que faci falta sinó augmentar el seu import segons la gravetat. Es podria fer un bescanvi per hores per la comunitat a un preu de 10€/hora si fos legal. Tampoc els faria cap mal a les teranyines que hi ha a les arques municipals i al mateix temps es dona una imatge de ciutat i urbanitzacions netes cosa que beneficia al turisme, i es dona major seguretat a tots en general.

Diríem que el desgavell i la manca d'ordre i d'autoritat no és compatible amb una ciutat moderna i que les normes i les lleis han de ser complides per tenir una vida harmònica i que els poders polítics han de deixar que els agent de l'ordre facin complir la llei.
Esper que dins del projecte de ciutat es doni una sortida clara a els problemes de les urbanitzacions ja que no veiem la llum al final del túnel i que es rebutja fer un tractament especial a aquestes darreres, que voldrien gaudir de la mateixa cura que es tenen amb el manteniment de les rotondes del casc urbà en comparació amb les seves que estan pràcticament abandonades, per posar un exemple més de discriminació.

Xec Vallori

Ciutadella