TW

Açò de que encara tenim crisi, és relatiu, cada vegada m'ho crec manco i vos ho explicaré avam voltros què en pensau.

Darrerament he sentit comentaris relacionats amb el tema de la temporada turística, i em sembla increïble. Tots sabem que hi ha hagut empreses que s'han beneficiat -i molt- d'aquesta crisi que diuen que hi ha, però trob que açò no vol dir la manca de feina sinó el maneig d'uns pocs per aprofitar-se dels altres.

La temporada turística acaba de començar, l'any passat, el 2015, van arribar a Menorca 2.000 vols més que l'any 2014, molta més gent que abans de la crisi, a la web d'Aena ho podreu comprovar. Enguany, el 2016, en arribaran molts més i fins i tot hi ha hotels que ja fan reserves per l'any 2017, tot açò ho trob fantàstic, felicitat, de quina manera ho estan fent?

Lo primer que veim és que tenen el mateix personal. És a dir: amb poc personal l'any passat, els treballadors van haver d'atendre molta més gent. Aquest 2016, la plantilla de treballadors no es pot dir que augmentin, així que atendran encara molta més gent, aniran de bòlit (açò no és donar un bon servei als turistes i tampoc és fer feina dignament). Tenint en compte que fan un munt d'hores de feina, alguns (els més privilegiats) tenen un dia lliure a la setmana, d'altres cap dia lliure en tota la temporada. I açò esta passant des de fa anys, però sabent que els hotelers han pujat els preus als seus clients i no augmenten les plantilles de treballadors (tampoc pugen sous) i que n'hi ha que tenen treballadors en pràctiques, pagant-los-hi una misèria. Paralelament, veim notícies sobre que el 2015 l'1 per cent dels més rics d'Espanya ha guanyat un 15 per cent més mentre que es 99 per cent restant -que té tant com aquest 1 per cent- s'ha empobrit un 15 per cent («El País», 18/01/2016) o que es principals grups hotelers espanyols -i balears- tributaven amb els papers de Panamá («Es Diari», 06/04/16) deixant de pagar -robant- uns doblers que són de tots els ciutadans, etc. El que me ve al cap és que estan guanyant bastant més, que estan tenint uns grans beneficis.

Trob que, després de veure que es governs de les darreres dècades no han fet res i s'han empitjorat aquests casos, s'hauria d'estudiar es tema. Primer premiar aquelles empreses que ho estan fent correctament i després donar un toc d'atenció i/o sancionar a aquelles que no actuen correctament, però que l'avís sigui prou perquè realment els faci canviar i no com passa molts cops que paguen una sanció i continuen igual.

Si les empreses en general han de complir amb temes d'horaris i de sous, perquè durant la temporada turística no s'ha de fer? Una altra proposta seria que ja que els treballadors cobren poc i el que fa que guanyin un poc més és gràcies a les propines, idò se'ls hauria de mantenir el sou que tenen fent nomes les 40 hores setmanals i així tenir dos dies lliures, els serveis que es donaria als clients seria de molta més qualitat. I a més podrien contractar molta més gent i estic segur que els treballadors actuarien amb molta més professionalitat, sobretot en aquells casos que no ho fan o no poden fer-ho per la gran quantitat de feina que els hi pertoca fer. Talvegada, si açò s'hagués fet fa temps, faria anys que no tindriem crisi.