TW

Fa poques hores el segon cicle de l'escola infantil Xipell de Ciutadella ha rebut la dràstica notícia que de cara al curs que ve s'elimina una aula o, el que és el mateix, s'inicia el procés de llevar una línia: 3 aules i 4 llocs de feina.

La previsió per al curs 2016-2017 a les aules de 4rt d'EI (P3) ja indicava una natalitat més baixa de l'habitual (a la nostra escola, per exemple, enguany només hem tingut un P2) i a les escoles públiques, tot i tenir una ràtio de 20 alumnes, hi ha hagut vacants. Les demandes per cursar P3 al nostre centre han estat poques, aquest fet l'entenem i l'assumim, però també és cert que és la primera vegada que les sol·licituds es poden resoldre en una sola aula, fins ara sempre ens havien calgut les dues línies, encara que no arribéssim a omplir-les.

Som conscients, per tant, que – efectivament – no tenim els alumnes suficients però també és cert que de cara a l'any que ve la previsió de la natalitat és molt més esperançadora i al primer cicle de la nostra escola ja tindrem molts més alumnes de P2.

Fa uns dies els nostre inspector de referència va fer una visita al centre per dir-nos que la demanda havia estat baixa i que per aquest motiu estudiarien si ens llevarien una línia. Com a escola, vam enviar una carta al delegat territorial d'Educació, Joan Marquès, i els membres de la Fundació de l'escola es van reunir amb ell per intentar que la Conselleria ens donés un any de marge abans d'aplicar la mesura dràstica de tancar una aula/línia, la qual cosa vol dir que de cara als pròxims cursos s'aniran tancant dues classes més i seran un total de quatre les persones que, progressivament, es quedaran sense feina.

A més de la indignació per tot això, el que ens ha molestat és la manera com ens ha estat comunicada la notícia: en un passadís, un parell de minuts abans d'iniciar una reunió d'escolarització, sense cap formalitat ni oficialitat, sense dret a mantenir una conversa, ni un intercanvi d'arguments. Som una escola amb molts anys d'història per la que han passat milers d'alumnes i que fa una feina notable, com qualsevol dels altres centres.

L'únic que demanam és un tracte apropiat i digne. Demanam un vot de confiança, un any de marge, un poc de paciència. Demanam ser tractats com altres centres que sí tenen la sort que es poden mantenir malgrat tenir pocs alumnes. Ha estat un cop de maça a la primera de canvi. Si realment des del govern es va fer una bandera del diàleg, la flexibilitat, l'establir nous i millors canals de comunicació i de ser capaços d'arribar a acords, no veiem que en el nostre cas s'hagi respectat cap d'aquestes paraules. És per tot això que els demanam que reconsiderin la seva decisió i ens donin un temps de marge, de confiança, a l'igual que es fa en altres casos.